Indigenous Perspectives konferencia

A KÁROLI GÁSPÁR REFORMÁTUS EGYETEM és az EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM

AZ ÉSZAK-AMERIKAI ŐSLAKOSOK VILÁGA (INDIGENOUS PERSPECTIVES OF NORTH AMERICA)
címmel konferenciát szervez 2012. március 8-10. között a két egyetem BTK-inak kampuszain.
A konferencia kiemelt támogatói:
Kanadai Nagykövetség, Egyesült Államok Nagykövetsége és Mexikói Nagykövetség.

A nemzeti és őslakos kisebbségek kérdése a világ minden táján aktuális és kutatott kérdéskör. Ez Közép- és Kelet-Európára is igaz, ahol kiváló kanadisztikai és amerikanisztikai kutatóműhelyek működnek, amelyek többek közt ezt a témát is kutatják. Az ilyen tárgyú hazai kutatások élénkítése és a nemzetközi tudományos együttműködés erősítése végett szervezzük konferenciánkat.

Az angol, francia és spanyol nyelven zajló konferencia az észak-amerikai (Kanada, Egyesült Államok és Mexikó) őslakosokkal foglalkozik, azon belül is a következő témákat öleli fel: emberi jogok és joguralom; demokrácia és társadalmi-kulturális sokszínűség; társadalmi kohézió, béke és biztonság; környezetvédelem és gazdasági fejlődés; művészi ábrázolás és interpretáció (képzőművészet, zene, irodalom); protestáns és más missziók tevékenysége az őslakosok körében; vallás, tudomány és tudományos fejlődés; őslakosokkal foglalkozó tananyagok bemutatása.

A témák köré épülő szekció-előadásokon kívül a programban plenáris előadást tart Nathan Kowalsky (University of Alberta), Agustín Cadena Rubio író (Mexikó), Hartmut Lutz (a GKS korábbi elnöke, University of Greifswald, Németország és University of Szczecin, Lengyelország), valamint James Oberly (University of Wisconsin-Eau Claire). Kerekasztal-beszélgetést szervezünk az emberi jogok és társadalmi perspektívák, illetve az őslakosok művészete témában, ezenkívül diákkerekasztal és fórum, valamint – középiskolai tanárok részére a Károli Tanárképző Délutánokkal közös eseménysorozat részeként – módszertani műhelymunka és kulturális események kerülnek megrendezésre. A konferencia válogatott előadásaiból kiadvány készül.

Az előadók között a felsőoktatás különböző humán és reál területein dolgozó kanadai, USA-beli, mexikói, közép- és kelet-európai, oroszországi, indiai és dél-koreai szakemberek, továbbá számos egyetem diákjai mellett a civil szervezetek képviselőit is megtalálhatjuk. A konferenciát számos kulturális esemény színesíti: felolvasás, élő indián zene, több kiállítás és dokumentum-film vetítés is része a programnak. Az eseményt Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó külképviseletei támogatják. A március 8-i megnyitón (helyszíne: KRE BTK, Reviczky u. 4., Díszterem, 9 óra) terv szerint beszédet mond a KRE Rektora és a KRE BTK Dékánja, az ELTE Rektora és az ELTE BTK Dékánja, valamint Kanada, az Egyesült Államok és Mexikó nagykövetei, illetve konzulai.

További felvilágosítást a következő e-mail címen kaphatnak: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A konferencia részletes programja

Információk


Következő események


Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

Sport a Károlin

Sport a Károlin