Készült: 2017-08-31
Módosítás: 2020-03-05

 

A veszteségélmények kezelése a pedagógiai munkában

 

30 órás (30 kredites) pedagógus-továbbképzés indul a KRE-BTK Tanárképző

Központjának szervezésében a köznevelésben dolgozók és egyéb segítő szakemberek számára

 

 

A továbbképzés célja, hogy a pedagógusok átfogó és a gyakorlatban is alkalmazható ismereteket szerezzenek a különböző veszteségélmények (így a szülők válása, az élettér megváltozása, a szülők munkahelyének elvesztése, külföldön munkát vállaló családtagok, kriminalizálódott szülők, szektatagság, hozzátartozók halála, stb.) pszichológiai következményeiről, a veszteségélmények pedagógiai kezelésének lehetőségeiről, illetve az azok következtében előálló pedagógiai kihívásokról, feladatokról. Fontos célkitűzése a képzésnek, hogy olyan kommunikációs és konfliktuskezelési ismeretekkel és készségekkel gazdagodjanak a résztvevők, melyek alkalmassá teszik őket a veszteségélménnyel küzdő tanulók megfelelő szintű pedagógiai támogatására. A továbbképzés mindenekelőtt gyakorlati ismereteket nyújt a különböző veszteségélmények pedagógiai kezelésére, az elakadt, problémás gyász felismerésére, valamint a veszteségélmények tanulóközösségre/osztályra gyakorolt hatásainak kezelésére. A képzés során az ellátórendszer igénybevételének lehetőségeivel is megismerkednek a résztvevők.

A pedagógus-továbbképzés nem pszichoterápiás ismereteket nyújt, hanem – ismerve a pedagógusok napi feladatait – a pedagógiai munka segítése a célja.  Középpontjában a pedagógiai támogatás áll, a veszteség és a gyász pedagógiai kezelésének kérdése.

A továbbképzés magában foglalja:

  1. A veszteségélmények különböző formáinak rendszerezését, pszichológiai és pedagógiai következményeinek megismerését, a pedagógiai szinten megvalósuló prevenció és intervenció eszközeinek elsajátítását
  2. Készségfejlesztő foglalkozásokat, amelyek elsődleges célja jól alkalmazható gyakorlati ismeretek szerzése a veszteségélmények kezelése területén.
  3. A gyász csoportszinten megjelenő következményeinek kezelési módjait, azok készségszintű elsajátítását
  4. A gyermekek és serdülők gyászreakcióinak alaposabb megismerését, optimális pedagógiai kezelési módszereit

A képzést igény szerint, kellő jelentkező esetén indítjuk el.

Helye: Budapest, 1146, Dózsa György út 25-27.

A képzés díja: 30.000 Ft/fő

A képzés 30 kreditről ad tanúsítványt.  

Kérdés esetén forduljanak bizalommal Szoukupné Szegvári Edina tanárképzési koordinátorhoz. (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 06-1/872-1707)