Negyedik nyári táborát rendezi idén a Benda Kálmán Szakkollégium

A Benda Kálmán Szakkollégium negyedik alkalommal rendezi meg nyári táborát, s ezen belül most először indítja el Nyári Egyetem programját, amely évek múlva – a szervezők reményei szerint – a magyar református értékvilág megőrzésében megkerülhetetlen szerepet kap.

Az Első Nyári Egyetem színhelye az Ormánság. A hallgatók és tanáraik bejárják a történelmi tájegység fontosabb emlékezeti helyeit a nyári tábor ideje alatt. Ellátogatnak többek között Kemsére, amely a magyar szociológia és szociográfia egyik szülőhelye. A faluról 1936-ban kiadott kötet ma is sok tanulsággal szolgál.

A Nyári Egyetem központi rendezvénye a 2022. július 6-án a sellyei református templomban megrendezésre kerülő emlékülés, amelyen az Ormánság legjobb szakértői és egy bendás hallgató vallanak a régió szociológiai, történeti, lelkiségi viszonyairól, és természetesen az ormánságiak református hagyományairól és annak jelenlegi helyzetéről is. A bejárandó útvonalat Benda Kálmánnak az Ormánságban 1955-ben tett kutatóútja határozza meg, akinek az út során írt naplója a nagy történész halála után jelent meg. Ebben máig ható gondolatok kerültek megfogalmazásra. Ennek alapján törekednek feltérképezni az akkori viszonyok mai alakulását, és keresni a tükörképeket vagy azok hiányát, azaz a jelen megismerésében felelősségüket felismerni.

A július 6-án tartandó emlékülés meghívóját ide kattintva tekinthetik meg.

A Bölcsészet és Társadalomtudományi Kar Benda Kálmán Szakkollégiumának ormánsági tanulmányútja és a sellyei Nyári Egyetem részletes programja ide kattintva olvasható.

 

A Károli Gáspár Református Egyetem oktatói és hallgatói hivatásuknak és kötelességünknek tekintik, hogy a Kárpát-medencei református közösségekkel és azok értékőrző helyeivel élő kapcsolatot tartsanak fenn.  Ezzel az egyetem első rektora, Benda Kálmán (1913-1994) nyomdokain kívánnak haladni.  Ő egyszerre volt kutatója és lelki támasza a református közösségeknek. 30 évvel ezelőtt ez a szellemiség hozta létre egyetemünket, amely azóta nagy fejlődést mutat.

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának 2017-ben alapított Benda Kálmán Szakkollégiuma, kiválósági központja, 75 hallgató minőségi képzésének a színhelye.

Következő események


Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin