Tolkien konferencia felhívás

J. R. R. Tolkien: Fantázia és erkölcs
Tudományos konferencia és szabadegyetem

A Magyar Tolkien Társaság és a Károli Gáspár Református Egyetem Anglisztika Intézete a Magyar Tolkien Társaság alapításának 10. évfordulója alkalmából „J. R. R. Tolkien: Fantázia és erkölcs” címmel tudományos konferenciát szervez a szerző műveiről 2012. június 14. és 16. között Budapesten.

A negyedik magyarországi Tolkien-konferencia fő témája a Tolkien-életmű irodalmi és kulturális hatásainak vizsgálata, különös tekintettel a tolkieni részszövegek, illetve a teljes mitológiai rendszer etikai és értékrendszerbeli dimenzióira, akár filozófiai/teológiai, akár irodalomelméleti vonatkozásban, akár az értelmezési keretek tekintetében. Célunk, hogy minél tágabb oktatói-kutatói rétegnek teremtsünk fórumot, továbbmozdítva ezzel a Magyarországon is egyre gazdagabb Tolkien-recepciót.

A „Fantázia és erkölcs” téma a tolkieni életmű különleges etikai tartalmának, mitologikus, vallási és filozófiai mélységeinek kiemelését célozza, amely sokak szerint a művek valódi értéke, és népszerűségük igazi forrása.

A jubileumi konferencián 4 szekcióban (Tolkien mitológiája; Vallás és teológia Tolkien műveiben; Moralitás Tolkien műveiben; Megközelítések és nézőpontok) 24 előadást hallgathatnak meg az érdeklődők. Követve a Tolkien-konferenciák eddigi hagyományait, a 4 kiemelt előadó között neves magyar és nemzetközi kutatók, szerzők találhatók. Emellett teret adunk számos Magyarországon Tolkiennel foglalkozó tudományos kutatónak (egyetemi, főiskolai oktatók, hallgatók, középiskolai tanárok), dolgozzanak bármilyen területen, hogy munkájukat megismertessék egymással és a közönséggel, ezzel nem csak fenntartva, hanem növelve is a Tolkien iránti tudományos érdeklődést, megalapozva Tolkien kanonicitását és presztízsét tudományos tárgyként.

A konferencia tudományos tartalmának szélesebb nyilvánosság előtti publikálása érdekében, és egyben a Magyar Tolkien Társaság 10 éves évfordulójához kapcsolódóan tanulmánykötet megjelentetését is tervezzük.

A konferenciát megelőzően szintén a Károli Gáspár Egyetem Bölcsészettudományi Karán  kerül sor egy előkészítő jellegű szabadegyetemre, amelyen általános ismeretterjesztő és bevezető előadásokat hallhatnak az érdeklődők a Tolkien-kutatás általános eredményeiről, a tolkieni mitológiai rendszer alapvető összefüggéseiről. Ezek az előadások megfelelő bevezetést és előkészítést jelentenek a Konferencia komolyabb tudományos előadásaihoz - laikus hallgatók számára is.

A konferencia zárásaként kerül sor a Magyar Tolkien Társaság 10 éves születésnapi ünnepségére is.

A konferencia hivatalos e-mail címe: tolkien kukac kre pont hu

A konferencia programja

Szabadegyetem programja

Konferencia absztraktok

A zárórendezvény programja

Belépődíjak


Következő események


Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

Sport a Károlin

Sport a Károlin