Készült: 2016-02-11
Módosítás: 2023-11-27

Mit kínál a Károli új tanárszakja? A CSELEKVŐ NÉZÉS ÖRÖMÉT...

A tíz féléves képzés egyfelől megismertet a színháztudomány alapjaival. A legfontosabb elméleti és történeti ismereteken túl nagy hangsúlyt helyez a kortárs magyar és európai színházi tendenciák áttekintésére és a 21. század eleji kulturális-művészeti törekvésekre. Másfelől megtanítja, hogy vedd komolyan a játékot és azt, aki játszik, miért ne félj az improvizáció tökéletlenségétől, és miért érdemes néha a testünkkel, hangunkkal vagy épp bábokkal gondolkodni.

 

Mit lehet tanulni? A SZÍNHÁZ CSAK ÜRÜGY arra, hogy döntéshelyzetben érezhesd magad…

Hiszen a lényeg a játék öröme, és hogy ennek hatására valami megváltozzon bennünk. Ezért a képzés többek között az alábbi órákat foglalja magában: kultúratudományi és hagyománytörténeti ismeretek; esztétikai, művészettörténeti, színház- és irodalomtudományi ismeretek; művészetterápia, dráma-, színház- és projektpedagógia; játékvezetés, drámaóra-tervezés, színházi nevelés, kreatív beszédtechnikai, zenei, báb és figurális, továbbá mozgásgyakorlatok, dráma- és színháztörténet, illetve dráma- és színházelmélet, improvizációs, rendezői, dramaturgiai gyakorlatok; az iskolai tanítási gyakorlat részeként színházpedagógiai műhelymegfigyelés és annak tantermi adaptációja.

 

Milyen előnyökkel jár? JÁTSZVA FIGYELHETSZ, ÉS FIGYELVE JÁTSZHATSZ, mert a dráma- és színházpedagógia számára Te vagy az alkotó...

Mindegy, hogy épp tanszéki szervezéssel nézed meg az évad figyelemreméltó előadásait, országosan (el)ismert drámapedagógusoktól, dramaturgoktól, elméleti és történeti szakemberektől tanulsz, vagy épp színházak pedagógiai műhelyében töltöd a tanítási gyakorlatod egy részét. A cél, hogy tervezz és alkoss, s így mélyebb ember-, ön- és valóságismeretre tegyél szert. Hiszen később drámatanárként is ennek fejlesztése lesz a dolgod.

 

Mit érdemes még tudni? A szak KIZÁRÓLAG A KÖVETKEZŐ SZAKOKKAL PÁROSÍTVA vehető fel: angol nyelv és kultúra tanár; hittanár (református)-nevelőtanár; magyartanár, német nyelv és kultúra tanár; történelemtanár és állampolgári ismeretek tanár; média-, mozgókép- és kommunikációtanár.

  • Végzettség: Okleveles dráma- és színházismeret tanár
  • Képzés szintje és fajtája: osztatlan tanári képzés (végzettségi szint: MA)
  • Képzés saját ideje: 10 félév (a szakpár másik tagja függvényében +1 év)
  • Munkarend: nappali képzési forma
  • Finanszírozási forma: állami ösztöndíjas (A), azaz támogatott, valamint önköltséges (K).
  • Jelentkezés módja: központilag, a felvi.hu rendszeren keresztül

 

Hol lehet további információt kérni? A dráma- és színházismeret osztatlan tanári szak felelősétől: Kiss Gabriellától (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) és a Művészettudományi és Művészetpedagógiai Tanszék tanszékvezető-helyettesétől: Bethlenfalvy Ádámtól (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.), illetve a pedagógia-pszichológiai és a -szakmódszertan modulról a Tanárképző Központ ügyintézőjétől, Péterné Kovács Anikótól (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., +36 1 4832934)

 

Károli Gáspár Református Egyetem
Művészettudományi és Művészetpedagógiai Tanszék
Budapest 1088 Reviczky u. 4.

 

A már elindult évfolyamokhoz tartozó dokumentumok:

A képzés mintatanterve

ÓRAREND drámatanári két féléves (RCL) 2023 ősz

ÓRAREND drámatanári 10 féléves (nappali) 2023 ősz