Pilinszky 100/40 – Pilinszky János színházi és filmes víziója ma

A Károli Gáspár Református Egyetem, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, a Csokonai Színház és a Nemzeti Színház Pilinszky 100/40Pilinszky János színházi és filmes víziója ma címmel programsorozatot és tudományos konferenciát szervez Pilinszky János születésének 100., halálának 40. évfordulója alkalmából a Károlyi-Csekonics-palotában (1088 Budapest, Reviczky u. 6.).

A 2021. november 26-27-én megrendezésre kerülő tudományos konferencia témája Pilinszky színházhoz és filmhez kapcsolódó tevékenysége. A konferencia részletes programja az alábbi képre kattintva olvasható:

A konferencia Facebook-eseménye itt érhető el: https://www.facebook.com/events/296353622342299?ref=newsfeed

 

A meghívott előadók a témában már publikált egyetemi oktatók, kutatók, művészek, jelenlegi vagy volt egyetemi hallgatók, doktoranduszok. Az előadásokat kerekasztal-beszélgetés egészíti ki, melynek előzményei voltak a 2016-ban a Kossuth Klubban, illetve a Petőfi Irodalmi Múzeumban a Pilinszky János színházkoncepciójának időszerűsége 1-2. címmel lezajlott beszélgetések, melyek itt megtekinthetők:

https://www.youtube.com/watch?v=KsuPhJifxYY
https://www.youtube.com/watch?v=cZJQ9D-pU4o

A tudományos konferencia témájához kapcsolódik az alábbi három könyv is:

A konferenciát művészeti események: éjszakába nyúló performansz, az Urbi et orbi alapján készülő beszédoratórium, továbbá versszínházi előadás, 50 napon át tartó YouTube-bejelentkezés, augusztus 19-től a születésnapig tartó 100 napban rádiós műsorok, illetve Facebookra feltett vizuális anyagok egészítik ki.

A károlis hallgatók az eseményt megelőzően kreatív feladatok megoldásával "Pilinszky-pontokat" gyűjthetnek, Pilinszky-idézetekhez mozgóképes anyagokat készíthetnek. A részleteket fokozatosan tesszük közzé az egyetem Facebook-oldalán és honlapján.

A programok szervezői: Bethlenfalvy Ádám, Dóczy Péter, Lázár Balázs, Maczák Ibolya, Pacskovszky József, Prontvai Vera, Sepsi Enikő (projektvezető), Visky András.

Kép: fortepan.hu

Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

Sport a Károlin

Sport a Károlin