Mire ihlet téged Pilinszky? – alkotói pályázat károlis hallgatóknak

A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Művészettudományi és Művészetpedagógiai Tanszéke alkotói pályázatot hirdet a Pilinszky 100/40 programsorozat és konferencia részeként:

Pilinszky János születésének századik évfordulója alkalmából egy játékos kísérletre hívjuk a Károli hallgatóit: alkossák meg azokat a fotókat, rajzokat, verseket vagy videókat, amiket Pilinszky művei ihlettek!

Inspirációként ajánlunk két idézetet és egy négysorost Pilinszkytől:

„A jó művészt mindig a lakatlan területek vonzzák.”

„Soha az életben nem tudok olyan magányos lenni, mint egy-egy szerepemben.”

A tengerpartra

A tengerpartra kifekszik a tenger,
a világ végén pihen a szerelmem,
mint távoli nap vakít a szivem,
árnyéka vagyunk valamennyien.

Az alkotások kiindulópontja lehet bármelyik Pilinszky-írás. A következő műfajokban egyikében vagy akár több műfajban várjuk a hallgatók alkotásait:

  • fotó, fotó montázs vagy 3–4 képből álló fotó sorozat
  • rajz, festmény
  • négysoros válasz-vers
  • rövid elbeszélés – maximum 1 oldalas
  • mozgóképes feldolgozás: rövid, akár telefonnal készített mozgóképes versfeldolgozások, hangulatképek


A legizgalmasabb beérkező alkotásokat a november 26–27-i Pilinszky-konferencián mutatjuk be, és könyvjutalommal díjazzuk!

Beküldési határidő: 2021. november 23., 19:00 óra

Az alkotásokat digitális formában, csatolmányként vagy linkként (ha nagy méretű fájlok) várjuk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. és a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címeken. Kérjük, az e-mail tárgyába írják azt, hogy: Pilinszky 100. Az üzenetben írják meg, melyik Pilinszky-szöveg inspirálta az alkotást.

Kérdéseikkel bátran forduljanak Bethlenfalvy Ádámhoz (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.).

További inspirációként ajánljuk a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán megtalálható összes Pilinszky-verset: https://mek.oszk.hu/01000/01016/01016.htm, valamint a Digitális Irodalmi Akadémia oldalát, ahol gazdag és jól kereshető gyűjtemény található Pilinszky műveiből, elméleti írásaiból, naplóiból: https://pim.hu/hu/dia/dia-tagjai/pilinszky-janos#digitalizalt-muvek

Idézetek:
Részlet Pilinszky János (A) (M) (X) című esszéjéből
Részlet a Beszélgetések Sheryl Suttonnal című műből

Fotó: Fortepan.hu

Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

Sport a Károlin

Sport a Károlin