Obesitas Pszichológiai Faktorai Kutatócsoport - Fodorné Dr. Földi Rita - LEZÁRULT

Intézet: Pszichológiai Intézet (Fejlődés- és Neveléslélektani Tanszék)

Vezető: Fodorné Dr. Földi Rita

Létrejötte: 2011 (megerősítette a 2014. évi kari önértékelési kötet 3. sz. melléklete).

 

Tagjai:

  •  Boda-Ujlaky Judit Emma

 

Kutatási tevékenység, profil rövid leírása: 

fejlődési obezitás  olyan családi problémák következtében alakul ki, ahol az anya frusztrált szeretetét, a gyerekkel való túlgondoskodás révén elégíti ki. Miközben gyermeke nagyon egészségtelen viselkedési mintát sajátít el, a biológiai éhségérzettől függetlenül, stresszhelyzetben, frusztrált állapotban vagy szorongás esetén, feltétlenül ennie kell, hiszen már csecsemő- és kisgyermek korában is ez volt lelki kielégülésének az eszköze. Az anya kompetenciaérzése, gondoskodást, „odaszentelődést” és nagyobb gyermekre irányuló figyelmet, míg ennek hiánya szorongást, bizonytalanságérzést vált ki, csökkentve a csecsemőre való ráhangolódást. A csecsemő és anya közötti első szociális interakciók jelentősen befolyásolják a további kapcsolatot, a gondozói magatartást, érzelmi viszonyt. Hatással vannak a kötődésre, olyan szocioökonómiai stresszorok is, mint a jövő miatt érzett aggodalom, a nem tervezett terhesség és párkapcsolati problémák.

 

 

A kutatás első szakaszában a szocializációban jelentős szerepet játszó biopszichoszociális tényezők közül, jelen vizsgálatunk fókuszába a kötődés (ASQ: Kötődési stílus kérdőív (Attachment Style Questionnaire), a felnőtt kötődési stílust a Közvetlen Kapcsolatok élményei kérdőív rövid változatával határozzuk meg (ECR: Brennan, Clark & Shaver: Experiences in Close Relationships scale, 1998). Szülői bánásmód kérdőív (H-PBI,) (Parental Bonding Instrument) mely 25 tételt foglal magába külön az édesanyára/nevelőanyára, és 25-öt az édesapára/nevelőapára vonatkozóan.,  (magyar adaptáció Gervai Judit és Tóth Ildikó,1999). Magyar mintán is három faktort azonosítottak: szeretet, túlvédés és korlátozás.) 

A szülők személyiségét vizsgálatát ötfaktoros személyiségmodell (Big Five Theory), (BFQ, Big Five-dimenziók - extroverzió, együttműködés, lelkiismeretesség, érzelmi stabilitás, élményekre való nyitottság) alkalmazásával kívánjuk feltárni.

A kutatócsoport keretében eddig megjelent közös publikációk

 

Szakdolgozatok 

 

4 szakdolgozat:

Kovács György Pál 2012

Parányi Réka  -

Pászixky Fanni      2016

Szedresi Júlia       2016

 

A kutatócsoport keretében eddig megjelent egyéni publikációk:

 

F Földi, Rita: Szociálpolitikai feladatok és felelősök: Családi és iskolai nevelés szerepe

In: Császár, A (szerk.)Obezitás. Elmélet és klinikum Budapest, Magyarország : TEVA Magyarország Zrt., (2010) pp. 341-351. , 11 p

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin