Készült: 2018-08-09
Módosítás: 2024-04-29

RAJZVIZSGÁLATI SZAKTANÁCSADÓ

 

Rajzvizsgálati szaktanácsadó szakirányú továbbképzés
(rajzelemzés: gyermekrajzok és felnőtt alkotások értelmezése)
A képzés OH-nyilvántartásba vételi száma: FNYF/1036-4/2018

Jelentkezési határidő: 2024. június 16.
Felvételi beszélgetés időpontja: 2024. június 28.
Képzésindítás: 2024. szeptember hónapban

Általános tudnivalók

A képzés helye: KRE BTK Pszichológiai Intézet – Pszichológiai Továbbképző Központ
Szakvezető: Prof. Dr. Vass Zoltán tanszékvezető egyetemi tanár
A képzés formája: iskolarendszerű, levelező képzés
Képzési terület: bölcsészettudomány
Szakképesítés: Rajzvizsgálati szaktanácsadó
Képzésindítás: 2024. szeptember hónapban 
Képzési idő: két félév, azaz egy év
Képzési alkalmak: félévente 5-6 alkalom (péntek délután és szombati napokon)

A hallgatóknak a levelező hallgatói jogviszony révén diákigazolvány jár.

Önismereti csoportmunka: az 1. és a 2. félévben 50-50 , mindösszesen tehát 100 órában, melynek pontos időbeosztását a képzésre felvett hallgatókkal külön egyeztetjük. A teljesítés alól - kérésére, szakvezetői döntéssel – mentesül az a hallgató, aki előzetesen és igazoltan, minősített vezető irányításával legalább 100 óra önismereti egyéni- vagy csoportmunkát már elvégzett.

A jelentkezés feltételei

Bármely képzési területen legalább alapképzésben szerzett felsőfokú (BA, MA) végzettség, vagy a korábbi képzési rendszerben szerzett legalább főiskolai szintu? oklevél.

A képzésre elsősorban segítő szakemberek jelentkezését várjuk.

A felvételi elbeszélgetés a jelentkezés motívumaira irányul, külön készülést nem igényel.

Az Oklevél megszerzéséhez a tantárgyi követelmények teljesítése, szakdolgozat készítése és államvizsgán való megvédése, valamint 100 órás önismereti célú csoportmunka teljesítése szükséges.

A költségtérítés összege: 200 000 Ft / félév.
Ezen felül az önismereti csoport díja 1000-2000 Ft + áfa /óra, amihez művészetterápiás anyagköltség járulhat (amennyiben a jelentkező még nem rendelkezik a szükséges önismereti óraszámmal)

A képzés bemutatása

A képzés célja igényes, magas szintű, tudományosan megalapozott rajzvizsgálati szakmai ismeretek nyújtása már felsőfokú végzettséggel rendelkező, elsősorban a képi kifejezéssel (gyermekrajzok, felnőtt képi alkotások) kapcsolatban munkálkodó, vagy a felnövekvő generáció oktatásában és nevelésében részt vevő szakemberek számára.

Kiemelt tantárgyak: hétlépéses képelemzés (SSCA), rajzfejlődés, klasszikus rajztesztek, dinamikus rajzvizsgálat, gyermekrajzok elemzési módszerei, modern rajzvizsgálati módszerek, klasszikus és modern firkatesztek, közös rajzvizsgálat, számítógépes rajzvizsgálat.

Tantárgyak

Főbb ismeretkörök:
(1) ALAPOZO´ ISMERETEK: a hétlépéses képelemzés (SSCA) 1-3, dinamikus rajzvizsgálat, rajzfejlődés, színpszichológia
(2) RAJZVIZSGÁLATI MO´DSZEREK: gyermekrajzok elemzési módszerei, klasszikus rajztesztek 1-2, modern rajzvizsgálati módszerek 1-2, klasszikus és modern firkatesztek, közös rajzvizsgálat, számítógépes rajzvizsgálat, szakdolgozati szeminárium
(3) ÖNISMERETI E´S GYAKORLATI FOGLALKOZÁSOK: képelemzési gyakorlat 1-2, önismereti csoportmunka 1-2, szakdolgozati konzultáció.

A rajzvizsgálati szaktanácsadó tevékenységének ismertetése

A rajzvizsgálati ismeretekkel rendelkező szakember minden olyan területen, szervezetben, intézményben, létesítményben mu?ködhet, ahol nevelés, fejlesztés, képzés, újranevelés, korrekció, gyógyítás és rehabilitáció tevékenysége folyik, és ezek során a szakemberek humán intervenciókat használnak fel munkájukban.

Kiemelt fontosságú a képzés a pedagógus, pszichológus, fejlesztő pedagógus, családgondozó pedagógus, gyógypedagógus, logopédus, gyermekorvos, gyermekpszichiáter, szociálpedagógus, lelkész, mu?vészetpedagógus, konduktor, diplomás egészségügyi szakdolgozó, diplomás szociális munkás szakemberek számára, akik általános iskolákban, óvodákban, a gyermekvédelemben, az egészségnevelés és mentálhigiéné területén dolgoznak.

A hasznosítási területhez tartoznak a gyermekpszichológiai és pedagógiai szolgáltatást nyújtó intézmények, a komplex szakszolgálati intézetek, a gyermek- és ifjúságvédelmi hatóságok, a pedagógiai központok, logopédiai szakszolgálatok és beszédjavító intézetek, korai fejlesztő központok, a pályaválasztási tanácsadók, családsegítő központok, családvédelmi és mentálhigiénés szolgálatok, humán szolgáltató központok, gyermekjóléti szolgálatok, pedagógiai szakszolgálati központok, gyógypedagógiai intézmények (fejlesztés és prevenció), a nevelési tanácsadók országos hálózata, a Tanulási Képességeket Vizsgáló Szakértői Bizottságok, az utazó gyógypedagógiai szakszolgálatok, a regionális családsegítő központok, szociális gondozási központok, valamint azok az intézmények, ahol kollégiumi és gyermekotthoni nevelés, mu?vészeti nevelés, napközis és tanulószobai foglalkozás történik.

A felnőttekkel foglalkozó szakembereket felvevő intézmények közé tartoznak a pszichiátriai intézmények és gondozók, a rehabilitációs intézmények, a szenvedélybetegek terápiás intézményei, gyógypedagógiai intézmények, a testi és szellemi fogyatékos ifjúsági és felnőtt intézmények, valamint a geriátriai intézmények.

A rajzvizsgálati ismeretek hasznosíthatók gyerekeknél primer, illetve szekunder prevenciós és szu?rővizsgálati céllal magatartási és beilleszkedési problémák (megváltozott viselkedés, túlzott visszahúzódás, közösségi szabályok figyelmen kívül hagyása, kapcsolati nehézségek stb.) esetében, az érzelmi-indulati élet zavarai esetében (fokozott érzékenység, nyugtalanság, agresszivitás, ideges eredetu? beszédzavar, neurotikus tünetek stb.), tanulási és teljesítményzavarok esetén, ha a gyermek teljesítménye képességei alatt marad (írás- és olvasászavar, figyelemzavar, tanulási kedv hiánya stb.), valamint az iskolaérettség megállapításával kapcsolatos kérdésekben.

A jelentkezés módja

  • elektronikus úton: https://btk.kre.hu/btkfelveteli
  • az elektronikus jelentkezést követően az alábbi dokumentumokat kérjük postai úton megküldeni:

1. az elektronikus úton kitöltött, majd nyomtatást követően aláírt jelentkezési lap
2. friss fényképpel ellátott önéletrajz, amely kitér az önismereti tapasztalatok bemutatására is;
3. megszerzett diploma, oklevél másolata

Postacím: Kovács Sarolta, 1022 Budapest, Csopaki utca 6.

Érdeklődés:
Kovács Sarolta tanszéki ügyintézőnél
e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel.: +3630 115 0768

Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

Sport a Károlin

Sport a Károlin