Konferenciafelhívás – „Pöttyös és csíkos”

Irodalomtörténeti és szociokulturális trendek a Móra Kiadó legendás könyvsorozataiban.

A Károli Gáspár Református Egyetem és az SZTE IKDI Gyerek- és Ifjúsági Irodalom és Kultúra Kutatóközpont a HUN-REN BTK Irodalomtudományi Intézettel közösen 2024. április 25‒26. között konferenciát rendez.

A konferencia célja, hogy a magyar irodalomtörténet-írás, ezen belül a magyar gyermek- és ifjúsági irodalom kutatóinak figyelmét ráirányítsa a 20. század második felének két népszerű sorozatára, amely generációk meghatározó olvasmányélményét jelentette.

Fontos kérés, hogy az előadó jelöljön ki egy fókuszkönyvet, azaz az előadása középpontjában egy, a Pöttyös vagy a Csíkos sorozatból választott kötet álljon. Ez a kitétel természetesen nem jelenti, hogy az elemzés nem utalhat a sorozat(ok) más darabjaira.

A választott kötet szerzőjét és címét, a 20 percesre tervezett előadások címét, annak 250–300 szavas összefoglalóját (E/3-as formátumban), valamint az előadók intézményi affiliációjának és beosztásának adatait 2024. február 29-ig a következő email-címre várjuk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Lehetséges témakörök:

  • Rejtett és/vagy explikált kiadói koncepciók és stratégiák a Pöttyös és Csíkos sorozatok formálásában, kialakításában. Institucionális megközelítés.
  • A múlt konstruálódása a Pöttyös és Csíkos sorozatok történelmi regényeiben vagy/és a félmúltat, esetleg a kortárs jelent megjelenítő darabjaiban. Politikai, szociológiai kontextusok. Példakép-konstrukciók, avagy történelmi személyek felhasználása didaktikus, morális, ideológiai célok érdekében. A történelem mint reprezentáció és dekoráció. A történelem korrekciója. Kollektív trauma, a múlt revíziója, diszkurzusok átírása.
  • A fordításirodalom a Pöttyös és Csíkos könyvekben. Geográfiai, ideológiai és esztétikai szempontok mint a válogatás alapjai.
  • „Felnőtt író” / „ifjúsági szerző”: a kanonizáció esetei és módjai, avagy a skatulyázás a 20. század második felében. A lányregények „peremvidékén” kanonizált alkotók méltán vagy méltatlanul elfeledett művei.
  • Egzisztenciális és ideológiai kényszerek, avagy kötött pályán: a fordításirodalomba és az ifjúsági- és gyerekirodalomba kényszerített(?) hazai alkotók a Pöttyös és Csíkos sorozatokban.
  • Lányregények: mikortól és kinek? Az ifjúsági irodalom kiadásának és recepciójának hazai története az 1960-as évektől.
  • Regiszterek határán? A Pöttyös/Csíkos regények műfajtörténeti szempontjai: a feminin elbeszélői diskurzusok és az irodalmi „zsánerműfajok” kapcsolata (krimi, történelmi regény, iskolaregény, kalandregény, sci-fi, disztópia, levélregény, fantasy stb.)
  • Az „ifjúsági” vagy a „fiatal felnőtt” változó definitív/kanonikus/értelmezéstörténeti fogalma a Pöttyös és/vagy Csíkos sorozatok darabjainak alapján.
  • Az illusztráció és a tipográfia szerepe és funkciói a sorozatok darabjaiban.

 

A teljes konferenciafelhívás itt érhető el.

 

 

 

Következő események


Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin