Filozófia mesterképzés (MA) a Károlin!

2024. szeptemberében megindulhat a Filozófia mesterképzés a KRE BTK-n. Január 19-től lehet rá jelentkezni a felvi.hu-n.

30 éves a Hermeneutikai Kutatóközpont Jubileumi konferencia – Szentírás és Hermeneutika

A Hermeneutikai Kutatóközpont fennállásának 30. évfordulója alkalmából konferenciát szervez 2024. február 1., csütörtök, 9.00–19.00 között, helyszín:  Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar 1088 Budapest, Reviczky utca 4., I. emelet, Buda Béla terem.

Megújul egyetemünk arculata

A Károli Gáspár Református Egyetem hosszabb időszak után megújítja teljes arculatát.  A 2024. év elején végbemenő arculatváltás a megújult, fiatalos és letisztult új logó bemutatásával vette kezdetét januárban. A modernizált logó első nyilvános megjelenésére a 24. Educatio Oktatási Szakkiállításon került sor.

Szakály Sándor „Magyarságért” Wass Albert díjat kapott

A Rákosszentmihályért kulturális Egyesület vezetősége, valamint a Hittel a Nemzetért Alapítvány Kuratóriumának döntése értelmében, 2023-ban a „Magyarságért” Wass Albert díjat Prof. Dr. Szakály Sándornak adományozta.

Két új képzés indul a BTK-n

Két új szakkal bővül a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar képzési portfóliója, 2024 szeptemberében indul a keleti nyelvek és kultúrák – koreai szakirány alapképzési szak, valamint a filozófia mesterképzési szak.  A képzések nappali munkarendben kerülnek meghirdetésre állami ösztöndíjas és önköltséges finanszírozási formában. (Bővebb információ az alábbi szórólapokon.)

Minőség és közösség - A Károli a 24. Educatio Kiállításon

Január 13-án zárult a 24. Educatio Kiállítás, ahol egyetemünk a legnépszerűbb felsőoktatási intézmények egyikeként vett részt a rendezvényen. A kiállítási színpad mellett elhelyezkedő Károli standon az elmúlt évekhez hasonlóan az intézmény hallgatói és munkatársai válaszoltak az érdeklődők kérdéseire a képzésekkel, egyetemi élettel kapcsolatban. A megújult arculattal megjelenő egyetemi standnál az intézményi sportéletről, valamit a tehetséggondozás fórumairól is első kézből értesülhettek az ide látogatók.

Pro Comitatu Somogy Díjban részesült Prof. Dr. Szakály Sándor

A Somogy Vármegyei Közgyűlés a vármegye legrangosabb elismerését, Pro Comitatu Somogy Díjat adományozott a törökkoppányi gyökereire oly büszke Prof. Dr. Szakály Sándornak, egyetemünk történész- kutatóprofesszorának, kinek fő kutatási területe a magyar sporttörténeten túl Magyarország szerepe a második világháborúban, az 1919-1945 közötti magyar királyi csendőrség, a magyar katonai felsővezetés, valamint a magyar katonai nevelés és tisztképzés 1868-1945 között.

A Károli is részt vesz az Educatio Kiállításon

A Károli Gáspár Református Egyetem is részt vesz a 24. EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon 2024. január 11-13. között. Intézményünk standja (HF05) a színpad mellett várja a kiállításra látogatókat mindhárom nap 10–17 óra között.

Elhunyt Prof. dr. Zonda Tamás az egyetem címzetes egyetemi tanára

Szomorú szívvel, de a feltámadás reménységébe vetett hittel tudatjuk, hogy Prof. dr. Zonda Tamás címzetes egyetemi tanárunk 2023. január 22-én megtért Teremtőjéhez.

Munkaerőpiaci gyakorlat és tapasztalatok – terminológia, fordítás, szakszövegírás" workshop

2023. február 9-én 14.00 órától Munkaerőpiaci gyakorlat és tapasztalatok – terminológia, fordítás, szakszövegírás címmel workshopot tartunk a szakszövegírás, terminológia, tartalommenedzsment tematikájú új mesterképzésünk bemutatására.

Zenei találkozó az Ómagyar Mária-siralom felfedezésének 100. évfordulóján

Első magyar versünk, az Ómagyar Mária-siralom felfedezésének centenáriuma alkalmából irodalmi, zenei találkozóra várják a közönséget 2023. január 29-én a Három Holló Kulturális Központba (1052 Budapest, Piarista köz 1.).

A Don-kanyar hőseire emlékeztek Szatmárnémetiben

A Szatmárnémeti Németi Református Egyházközség, a szatmárnémeti RMDSZ és a Szent István Kör a a doni katasztrófa 80. évfordulója alkalmából 2023. január 15-én megemlékezést tartott a németi református templomban a 10 órakor kezdődő istentisztelet keretében.

OTDK Humán Tudományi Szekciót szervez egyetemünk

2015 tavaszán a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara rendezte a 32. OTDK Társadalomtudományi Szekcióját.

Sikeres részvétel az Educatio Kiállításon

Sikerrel zajlott le a hazai oktatási piac legnagyobb seregszemléje, az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás január 12–14. között. A rendezvényen rekordszámú látogató, közel 60.000 résztvevő járt és ismerkedhetett meg mintegy 150 kiállító programjával. Intézményünk standja a színpad közelében várta a kiállításra látogatókat mindhárom nap. Egyetemünket oktatóink mellett öt karunk számos hallgatója képviselte, akiktől így első kézből értesülhettek az érdeklődők az egyes szakokkal kapcsolatos információkról, az egyetemi hallgatói életről. A Tanulmányi Osztály munkatársai a felvételivel kapcsolatban felmerült kérdések megválaszolásában álltak az érdeklődők rendelkezésére és részletes tájékoztatást adtak az intézményben elérhető ösztöndíj-lehetőségekről, kollégiumi elhelyezésről, a különböző támogatásokról, juttatásokról. A standon az egyetemi sportolási lehetőségekről, a tehetséggondozó műhelyekről, illetve a Károli Junior Akadémia programjáról külön is érdeklődhettek a látogatók.

Intézményünk is részt vesz az Educatio Kiállításon

A Károli Gáspár Református Egyetem is részt vesz a 23. EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállításon 2023. január 12–14. között. Intézményünk standja (HF36) a színpad közelében várja a kiállításra látogatókat mindhárom nap 10–17 óra között.

Magyar Örökség-díjat kapott Prof. Dr. Bagdy Emőke és Dr. Lovász Irén

A Magyar Örökség-díjat 1995-ben alapították és azon magyar intézményeknek, csoportoknak, személyeknek ítélik oda, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyar kultúra, gazdaság, sport, tudomány, azaz a magyar társadalom erkölcsi, szellemi felemeléséhez.

Prof. Dr. Trócsányi László átvette rektori kinevezését

Áder János köztársasági elnök rektori megbízást adott át Prof. Dr. Trócsányi László egyetemi tanárnak január 31-én a Sándor-palotában.

III. Nemzetközi Hitvalló Szent Maximosz Műhelykonferencia

A KRE BTK Szabadbölcsészet Tanszék és a Belgrádi Egyetem Filozófia és Társadalomtudományi Intézete tisztelettel meghívja Önt a Hitvalló Szent Maximosz Capita de caritate c. művének szentelt műhely-konferenciára, amelyet 2022. február 3-4-én tartunk Zoomon keresztül. 

Elhunyt Sági Attila

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy kedves kollégánk és barátunk, Sági Attila, a Japanológia Tanszék oktatója, aki humorával mindig derűt hozott a tanszék és az intézet életébe, hosszan tartó, súlyos betegség után, 2022. január 20-án, 37 éves korában elhunyt.

Meghívó a Magyar Anglisztikai Társaság 15. konferenciájára

A Magyar Anglisztikai Társaság (HUSSE) és a Károli Gáspár Református Egyetem Anglisztika Intézete sok szeretettel meghívja Önöket a XV. HUSSE Konferenciára, amelyet 2022. január 27. és 29. között tartunk Zoomon keresztül.

A magyar kultúra napja

A kézirat szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon – január 22-én –, idén 199 éve fejezte be a Himnusz megírását. Erre az eseményre emlékezve 1989. óta január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját.

Psychologia Hungarica Caroliensis

Előszó

Nyitrai Erika – Takács Szabolcs: Az önmagunk iránt érzett együttérzés skála magyar változatával szerzett tapasztalatok

Szabó-Bartha Anett – Szombathelyi Réka – Takács Szabolcs: Az Együttérzéstől való Félelem Skála validálása

Szabó Vanda Virág – Gergely Bence – Szabó-Bartha Anett: Az Értékvezérelt Élet Kérdőív (VLQ) magyar változatának pszichometriai jellemzői

Szabó-Bartha Anett – Birinyi Réka – Takács Szabolcs: A Fehér Medve Gondolat-elnyomási Kérdőív validálása

Ferenczi Andrea – Tanyi Zsuzsanna – Mészáros Veronika – Berényi Blanka – Kovács Dóra – Elekes Almiréna – Elekes Tibor – Tuba Viktória – Kövi Zsuzsanna: A diszpozicionális hála mint védőfaktor várandós kismamáknál

Ferenczi Andrea – Mirnics Zsuzsanna – Ambrusné Magony Leonetta – Kövi Zsuzsanna: A diszpozicionális hála és a szubjektív jóllét összefüggései egészségügyi dolgozóknál

Szili Ilona – Szabó Dominik – Szabó Beáta – Fehér Tibor Dániel – Tanyi Zsuzsanna – Nyitrai Erika: Az energiaital-fogyasztás jellegzetességei és pszichés hatásai

Nyitrai Erika – Takács Szabolcs: Az önmagunk iránti együttérzés és a korai maladaptív sémák kapcsolata

Tanyi Zsuzsanna – Smohai Máté – Nyitrai Erika – Ferenczi Andrea – Szili Ilona – Szabó-Bartha Anett – Mirnics Zsuzsanna: A kronotípus (reggeliség-estiség) és a személyiségjellemzők kapcsolatának vizsgálata

Mirnics Zsuzsanna – Kövi Zsuzsanna – Molnár Ágnes – Bálint Andrea – Terék Zoltán – Nyitrai Erika: A perfekcionizmus tényezői a korai maladaptív sémák elméleti keretében

Mirnics Zsuzsanna – Smohai Máté – Terék Zoltán – Fazekas Dóra: Maladaptív sémák nem hagyományos családformákban

Pacskovszky József rendezésében látható a Kék róka című film a Duna Televízióban

Pacskovszky József, a Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézet, Művészettudományi és Művészetpedagógiai Tanszék egyetemi docensének legújabb rendezését, Kék róka című tévéfilmet január 22-én, szombaton este 19.50-kor mutatja be a megújult Duna Televízió.

Transzlingválás az egyenlő esélyekért: romani beszéd az iskolában

2022. január 21-én Transzlingválás az egyenlő esélyekért: romani beszéd az iskolában címmel tudományos konferenciát szervez egyetemünk. A konferenciának a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar épülete ad otthont (Károlyi-Csekonics-palota: 1088 Reviczky utca 6., P.05. előadóterem)

Online bemutató előadások középiskolásoknak

Kedves Leendő Hallgatónk!
Ha szeretnél belekóstolni az egyetemi előadások hangulatába, akkor most lehetőséged nyílik rá a Magyar Nyelv-, Irodalom- és Kultúratudományi Intézet oktatói által tartott interaktív online nyílt órák keretében.

Kommunikáció és szakralitás konferencia

A BTK Szakrális Kommunikáció Kutatócsoportja konferenciát tart 2022. január 21-én a kar Reviczky utca 4. szám alatti épületében. 

Psychologia Hungarica Caroliensis

Előszó

Kövesdi Andrea, Soltész-Várhelyi Klára, Törő Krisztina, Csikós Gábor, Hadházi Éva, Takács Szabolcs, Rózsa Sándor, Földi Rita
Reziliencia változása és támogató szerepe a szülő-gyermek kapcsolatban – longitudinális vizsgálat COVID-19

Kövesdi Andrea, Soltész-Várhelyi Klára, Törő Krisztina, Csikós Gábor, Hadházi Éva, Takács Szabolcs, Rózsa Sándor, Földi Rita:
Changes in resilience and supportive role in the parent-child relationship – longitudinal study COVID-19

Ficzere Márton, Kövesdi Andrea, Rózsa Sándor:
Serdülőkön és felnőtteken végzett kockázatészlelés- és reziliencia vizsgálatok a koronavírusjárvány idején

Ficzere Márton, Kövesdi Andrea, Rózsa Sándor:
Resilience and risk perception during the COVID-19 pandemic: comparison of adolescents and adults

Törő Krisztina, Mokos Judit, Róth Eszter, Csikós Gábor:
A stressz mértéke és a Big Five személyiség faktorok kapcsolata a COVID-19 őszi hullám alatt magyar serdülőkben

Hadházi Éva, Czinkóczki Annamária, Homoki Adél, Takács Szabolcs, Csikós Gábor, Kövesdi Andrea, Törő Krisztina, F. Földi Rita:
A szülői nevelői stílus észlelésében szerepet játszó tényezők vizsgálata, különös tekintettel a párkapcsolati elégedettségre, párkapcsolati intimitásra, felnőtt kötődésre, észlelt stresszre és rezilienciára

Šindýlková Zsófia, Törő Krisztina, Csikós Gábor:
Családok a Covid-19 idején

F. Földi R, Németh Kata, Takács Szabolcs, Hadházi Éva, Törő Krisztina, Csikós Gábor, Kövesdi Andrea:
Mentalizáció és reziliencia összefüggései ADHD-s és tipikus fejlődésű gyermekek és serdülők körében

F. Földi R, Németh Kata, Takács Szabolcs, Hadházi Éva, Törő Krisztina, Csikós Gábor, Kövesdi Andrea:
The relationship between mentalisation and resilience in typically developing children and adolescents and children and adolescents with ADHD

Trócsányi Lászlót javasolja a Károli rektorának az MRE vezetése

Prof. Dr. Trócsányi László rektori kinevezését kezdeményezi a Károli Gáspár Református Egyetem élére a köztársasági elnöknél a Magyarországi Református Egyház (MRE). 

Bemutatkozik a kommunikáció és a szociológia szak

Régi és jelenlegi hallgatóinkat kérdeztük, hogy miért jó a Társadalom- és Kommunikációtudományi Intézetben tanulni, mit nyújt vagy nyújtott nekik az intézet a tanulmányaik során.

3/2021. (I.28.) R. számú Rektori utasítás - záróvizsgák rendjéről

3/2021. (I.28.)/R számú Rektori utasítás a 2020/2021. tanév 2. (tavaszi) félévben esedékes záróvizsgák rendjéről

2/2021. (I.28.) R. számú Rektori utasítás - vizsgarendről

2/2021. (I.28.)/R számú Rektori utasítás a 2020/2021. tanév 2. (tavaszi) félévben esedékes vizsgarendről

1/2021. (I.28.) R. számú Rektori utasítás - távolléti (online) oktatás folytatásáról

1/2021. (I.28.)/R számú Rektori utasítás a járványügyi fertőzés csökkentése érdekében a 2020/2021. tanév 2. (tavaszi) félévben távolléti (online) oktatás folytatásáról

Letette hivatali esküjét Balog Zoltán püspök

Tizennyolc év után új püspöke lett a Dunamelléki Református Egyházkerületnek. Bogárdi Szabó István három cikluson át vezette az egyházkerületet, amelynek élére 2020 őszén Balog Zoltánt, a Budapest-Hold utcai Református Egyházközség lelkipásztorát választották meg a dunamelléki gyülekezetek presbitériumai. Az egyházkerület 2021. január 25-ei alakuló közgyűlésén Balog Zoltán letette hivatali esküjét.

Nemzetközi Hitvalló Szent Maximosz Műhelykonferencia

A KRE Szabadbölcsészet tanszék és a Belgrádi Egyetem Filozófia és Társadalomtudományi Intézete tisztelettel meghívja Önt a nemzetközi Hitvalló Szent Maximosz Műhelykonferenciára 2021. február 3-4-én.

Egyházak és vallások Latin-Amerikában a prekolumbián kortól a XXI. századig

A KRE BTK Latin-Amerika Kutatócsoportja "Vallás és kultúra Latin-Amerikában" című projektjének a keretében kerül sor az EGYHÁZAK ÉS VALLÁSOK LATIN-AMERIKÁBAN  A PREKOLUMBIÁN KORTÓL A XXI. SZÁZADIG című műhelykonferencia megrendezésére.

A Károli idén is jelen lesz az Educatio Kiállításon!

2021. január 21-23. között rendhagyó módon, online formában rendezik meg az ország legnagyobb oktatási szakkiállítását, ahol a felsőoktatással kapcsolatos kérdésekre kaphatnak választ a középiskolás diákok, a mesterképzést kereső hallgatók, illetve a szülők, pedagógusok, intézményvezetők.

Visszanézhető a BTK online nyílt napja

Egyetemünk Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara 2021. január 12-én rendezte meg az alapképzési és mesterképzési szakok iránt érdeklődők számára nyílt napját – a vírushelyzetre való tekintettel élő bejelentkezéssel, online formában.

Lépjen be a Károlyi-Csekonics palotába!

A Károli Gáspár Református Egyetem összesen több mint 8.200 hallgatója hagyományos oktatási rendben kezdte meg a 2020/2021-es tanév első félévét, így a 2020. szeptember 1-jén átadott legújabb egyetemi épületünk, a Károlyi-Csekonics palotaegyüttes tantermeit és közösségi tereit is birtokban vehették a Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar hallgatói.

Nyílt napok a KRE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara Egyetemünk legnagyobb és egyben jelenleg Magyarország második legnagyobb bölcsészettudományi képzést nyújtó kara immár 4000 fős hallgatói létszámmal. A Kar népszerűségét mutatja, hogy a 2020/2021-es tanév felvételi eljárása során a bölcsészettudományi karok közül a KRE BTK-ra jelentkeztek a legtöbben első és második helyen. Az idei felvételi jelentkezések számadatai alapján a KRE BTK a 3. legnépszerűbb kar az országban működő 168 karból. A keresztyén szellemiség mellett intézményünk vonzereje sokak számára a családias légkör, amely az egyre növekvő hallgatói létszám mellett is fontos számunkra. Képzéskínálatunk is jelentősen szélesedett a Kar fennállásának 27 éve alatt: jelenleg 9 BA-szakot, 14 MA-szakot, 18 osztatlan tanárképzési szakpárt és 6 rövid ciklusú osztatlan tanárképzési szakot, valamint 21 szakirányú továbbképzést gondozunk 8 intézetben, a Tanárképző Központban és az Oktatásinformatikai Továbbképző Központban. Az Idegen Nyelvi Lektorátus által tartott órákon a hallgatók általános nyelvet és szaknyelvet is tanulhatnak. A tudományos utánpótlást a jelentős szakmai elismertségnek örvendő Történelemtudományi Doktori Iskola biztosítja. 2017 ősze óta a tehetséggondozást kiemelt szinten a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium 8 műhelyében ápoljuk. Nemzetközi kapcsolatainknak köszönhetően részt veszünk európai képzési programokban, és hallgatóink számos neves külföldi egyetemen gyarapíthatják tudásukat.
Remélem, valamely képzésünk elnyeri tetszését és 2021 őszén a hallgatóink között köszönthetem!

Nyílt napok a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán

Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar

pszichológia BA képzés
Időpontok:
2022. január 10. 10.00 óra
2022. február 7. 10.00 óra

Helyszín: 1037 Budapest, Bécsi út 324., 5. épület

BA képzések és osztatlan tanárképzés:
Osztatlan tanárképzés, valamint alapképzési szakok közül: anglisztika; germanisztika-néderlandisztika, germanisztika-német; keleti nyelvek és kultúrák - japán; keleti nyelvek és kultúrák – kínai; kommunikáció- és médiatudomány; magyar; szabad bölcsészet; szociológia; történelem.

Időpontok:
2022. január 12. 10.00 óra
2022. február 9. 10.00 óra

Helyszín: 1088 Budapest, Reviczky utca 6. Nagyelőadó

MA képzések:
Minden mesterképzési szak: anglisztika angol nyelven; európai lexikográfia – angol és német nyelven (nemzetközi közös képzés); irodalom és kultúratudomány; rövid ciklusú tanárképzés; japanológia; kommunikáció- és médiatudomány; művészettörténet, néderlandisztika; német nyelv, irodalom és kultúra - német nyelven, pszichológia; színháztudomány; szociológia; társadalmi-viselkedéselemzés; történelem; vallástudomány.

Időpontok:
2022. január 12. 14.00 óra
2022. február 9. 14.00 óra

Helyszín: 1088 Budapest, Reviczky utca 6. Nagyelőadó

 

Lebonyolítás, helyszín:

https://btk.kre.hu/nyiltnap-lebonyolitas

A kari nyílt napról részletesebb tájékoztatás itt olvasható.

 

Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézet képzésbemutató

Kedves Leendő és Visszatérő Hallgatóink!

Szeretnénk figyelmükbe ajánlani a KRE BTK Művészettudományi és Szabadbölcsészeti Intézet bemutató kisfilmjeit, amelyek az intézethez tartozó tanszékeket és az itt zajló képzéseket (BA, MA, osztatlan tanárképzés, szakirányú továbbképzés, pedagógus-továbbképzés és részismereti képzés) mutatják be.

UNESCO-Oroszország Mengyelejev Nemzetközi Alaptudományi Díj első pályázati felhívása

Jelentkezési lap
Pályázati felhívás (hu) (en)
Szabályzat

Új továbbképzések indulnak

Az idén három új pedagógus továbbképzést indít a Társadalom- és Bölcsészettudományi Kar melyekre augusztus 21-ig várjuk a jelentkezéseket.

TO ügyfélfogadási rendje a Bécsi úton, a D25-ben és a Reviczky utcai épületben a 2019/2020/2 félévben

Tisztelt Hallgató!

Tájékoztatom, hogy a Tanulmányi Osztály a 2019/2020. tanév II. félévében is tart ügyfélfogadást a Pszichológiai Intézetben.

TO ügyfélfogadási rendje a Bécsi úton, a D25-ben és a Reviczky utcai épületben a 2019/2020/2 félévben

Tisztelt Hallgató!

Tájékoztatom, hogy a Tanulmányi Osztály a 2019/2020. tanév II. félévében is tart ügyfélfogadást a Pszichológiai Intézetben.

Ady Endrére emlékezünk

A százegy éve, 1919. január 27-én elhunyt „egyetlenre”, Ady Endrére emlékezünk Dr. Gyökössy Endre által egyetemünknek ajándékozott relikviával.

Gyerekirodalom és medialitás

A KRE Gyerek- és Ifjúsági Irodalmi Kutatócsoportjának konferenciája
202. február 7., péntek
KRE BTK, Dózsa György út 25. 24-es terem

Vallástudományi Szemle - Bemutató

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara, a Magyar Vallástudományi Társaság, és a Vallástudományi Szemle szerkesztősége tisztelettel meghívja Önt a Vallástudományi Szemle legújabb, 2019/3. és 4. számának bemutatójára.

Kínai szakirány a Károlin – új képzés a KRE BTK-n

2020-ban a keleti nyelvek és kultúrák alapképzési szak japán szakiránya mellett a KRE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán már kínai szakirányt is választhatnak a felvételizők. A képzésben részt vevők átfogó ismereteket kapnak Kínáról, megismerik az ország történetét, a modern kínai írott és beszélt nyelvet, az ott élő népek kultúráját. Az alapképzési szakot elvégzők jellemzően kínai, magyar és multinacionális vállalatoknál Kína-szakértőként, elemzőként, tolmács/fordítóként tudnak elhelyezkedni, vagy mesterképzés keretében folytathatják tanulmányaikat.

Európai lexikográfia - új mesterképzés a Károlin!

Nemzetközi, közös képzés formájában hét partneregyetemmel (pl.: Frierich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg, Université de Lorraine, Nancy) együttműködve indul útjára az európai lexikográfia mesterképzési szak (EMLex - European Master in Lexicography). A képzés célja az európai lexikográfia és más társtudományok – többek között a számítógépes és korpusznyelvészet –, a terminológia, a kommunikáció- és információtudomány, valamint a projektmenedzsment elméleti és gyakorlati ismereteinek közvetítése. A végzősöknek a nyolc egyetem közös oklevelet (joint degree-t) állít ki.

Psychologia Hungarica Caroliensis

Japán nyelv és kultúra ösztöndíj

18-30 év közötti, japán szakos egyetemi hallgatóknak az alábbi ösztöndíjlehetőség nyílt.

CFP: Arts and the City

International Conference

Budapest, Hungary; 23—24 May, 2019 

 

Tanulmányi Osztály ügyfélfogadási rendje a 2017-2018-II. félév szorgalmi időszakában

Tájékoztatom, hogy a Tanulmányi Osztály a 2017/2018. tanév II. félévében is tart ügyfélfogadást a Pszichológiai Intézetben.
Az ügyfélfogadás napja minden esetben: szerda 9-11 óra és 12-15 óra.
Az ügyfélfogadás helye: I. em. 210-es szoba.
Az első ügyfélfogadási nap a szorgalmi időszakban: 2018. február 12. (hétfő).

Tanulmányi Osztály ügyfélfogadási rendje a 2017-2018-II. félév szorgalmi időszakában

Tájékoztatom, hogy a Tanulmányi Osztály a 2017/2018. tanév II. félévében is tart ügyfélfogadást a Pszichológiai Intézetben.
Az ügyfélfogadás napja minden esetben: szerda 9-11 óra és 12-15 óra.
Az ügyfélfogadás helye: I. em. 210-es szoba.
Az első ügyfélfogadási nap a szorgalmi időszakban: 2018. február 12. (hétfő).

Meghívó a Vallástudományi Szemle legújabb számának bemutatójára

Pályázati kiírás bölcsészettudományi karok hallgatói számára

Az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem és a MAZSIHISZ pályázatot hirdet a bölcsészettudományi karok hallgatóinak számára. A pályázat célja olyan egyetemi hallgatók tudományos munkájának elismerése és további kutatásainak bátorítása, akik zsidó történelemmel, kultúrával szeretnének foglalkozni.

Kommunikáció-és médiatudomány mesterszak új tartalommal és új specializációkkal!

A 2017 szeptemberében induló mesterszak átalakított tantárgyi szerkezettel, alacsonyabb óraszámmal és új, a munkaerőpiacon jól hasznosítható, speciális felkészültségek megszerzésre alkalmas tartalmakkal várja a hallgatókat!

Meghívó a Magyar Református Egyház reformációi jubileumi emlékévének megnyitójára

2017. január 31-én lesz Debrecenben a Magyar Református Egyház reformációi jubileumi emlékévének megnyitója, ahol ünnepi istentisztelettel és egész napos programmal várjuk az érdeklődőket.
A protestáns világ 2017-ben ünnepli a reformáció kezdetének 500 éves jubileumát, a Kárpát-medence reformátussága emellett saját hitvalló közössége megalakulásának 450. évfordulóját is.

FORDÍTÁSOKTATÁS – SZAKMAI NAP

Gépiesség és kreativitás a fordítási piacon és a fordításoktatás különböző szintjein

Időpont: 2017. február 10., 10–16 óráig
Helyszín: Károli Gáspár Református Egyetem BTK, 1088 Budapest, Reviczky u. 4., I. em., Buda Béla terem

A reformáció 500 éves öröksége

Az előadássorozat részletes programja itt érhető el.

Psychologia Hungarica Caroliensis

Előszó

Kövi Zsuzsanna: Az N-vissza feladatban nyújtott teljesítmény életkori fejlődési mintázata és korrelátumai

Dr. habil. Marton Klára: Gátlási funkciók figyelemzavart mutató gyermekeknél: kognitív és viselkedéses jellemzők vizsgálata

Dr. Mohai Katalin: A végrehajtó funkciók adaptív mérésének lehetőségei

Rózsa Sándor: Az Iowa Szerencsejáték Feladat (Iowa Gambling Task, IGT) hazai alkalmazása során szerzett eredmények és tapasztalatok

Szappanos Csilla, Dr. Kövi Zsuzsanna: Az N-vissza feladat hatása a kognitív képességekre

Szöllősi Izabella, Dr. habil Marton Klára: Interference Control in Aphasia

Vargáné Molnár Márta Guld Beáta: Krónikus veseelégtelen gyermekek neurokognitív funkciói (áttekintő tanulmány)

Megjelent Vassányi Miklós "Szellemhívók és áldozárok" című kötete

Megjelent Vassányi Miklós "Szellemhívók és áldozárok" című kötete

Asztali beszélgetések… – Keserű Katalin és Kodácsy-Simon Eszter beszélgetése

Budapest, Ludwig Múzeum
2017. január 26. (csütörtök), 18:00

A Ludwig Múzeumban látható Susan Swartz Személyes utak című kiállításhoz kapcsolódóan művészettörténész és teológus beszélget a kiállított alkotások által felvetett kérdésekről.

Címzetes főiskolai tanári címben részesült Dr. Hoppál Péter államtitkár

Címzetes főiskolai tanári címet adományozott Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkárnak a Károli Gáspár Református Egyetem Szenátusa. A Szenátus a Tanítóképző Főiskolai Kar javaslatára ítélte meg a címet, melyet Dr. Balla Péter, az egyetem rektora ünnepi szenátusi ülésen adott át január 28-án.

Dr. Balla Péter rektor méltatta Dr. Hoppál Péter oktatói szakmai tevékenységét, amellyel tudományos, művészeti és képzési területen az alapítástól fogva támogatta a Károli Gáspár Református Egyetem és a Tanítóképző Főiskolai Kar munkáját. Balla Péter laudációjában kiemelte Hoppál Péternek a történelmi református kollégiumi egyházzenei hagyományok fel- és újraelevenítőjeként végzett kultúrateremtő, értékőrző kórusvezetői és egyházzenei tevékenységét.

Dr. Hoppál Péter államtitkár az egyetemi szenátus előtt mondott köszönetében felidézte a tanítóképző karon végzett korábbi oktatói munkáját. Hangsúlyozta, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem tevékenysége példaértékű az ország felsőoktatásának életében. Reményét fejezte ki, hogy az egyetem a továbbiakban is színvonalasan és növekvő hallgatószámmal járul hozzá a magyar protestáns értelmiség képzéséhez.

Forrás: Kultúráért Felelős Államtitkárság - Fotó: Csákvári Zsigmond


Károlis részvétel az idei Educatio Kiállításon

 

Az idei felvételi időszakban 2015. január 22-24. között kerül megrendezésre a XV. Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, közismertebb nevén az Educatio Kiállítás. Az elmúlt évekhez hasonlóan Egyetemünk nagy alapterületű standdal vesz részt az eseményen, melyen mind a négy Karunk bemutatkozási lehetőséget kap majd.

A rendezvény helyszíne idén a SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központ lesz (1146 Budapest, Dózsa György út 1.). A Kiállításról bővebben itt tájékozódhatnak vagy a rendezvény Facebook oldalán.

A Károli standján idén világhírű sportolóink, Egyetemünk jogász hallgatói is népszerűsítik Intézményünket.
2015. január 23-án, pénteken 14-17 óráig Gyenesei Leila Világ- és Európa-bajnok öttusázó, olimpikon hallgatónk,
2015. január 24-én, szombaton 11-13 óráig pedig Tibolya Péter Világ- és Európa-bajnok öttusázó és Gór-Nagy Miklós világbajnok vízilabdázó lesz a vendégünk.


Minden érdeklődőt szeretettel várunk az F08-as standon!

Fotó: MOB

Fotó: Ujvárosi Márk Fotó: Ujvárosi Márk

Doktori Avatás

Doktori Avató és diplomaosztó ünnepség az Állam- és Jogtudományi Kar végzettjeinek
 
2015. január 17-én tartotta az Állam- és Jogtudományi Kar a Doktori Avató és diplomaosztó ünnepségét a Fasori Református Templomban. E jeles esemény keretében Prof. Dr. Balla Péter rektor úr címzetes egyetemi tanári címet adományozott dr. Lajtár István, hazánk közjogi legfőbb ügyész helyettese részére, aki oktatói tevékenységével gazdagítja a Kart.

Végzett hallgatóinknak ezúton is gratulálunk!


A Robobraille bemutatkozik a nagyközönségnek

 

2015. január 12-én (hétfő) 10 és 12 óra között kerül megrendezésre az ELTE Gyógypedagógiai Karán az a konferencia, ahol a vakok és gyengénlátóknak szánt ingyenes file-konvertáló programot, azaz a Robobraille szolgáltatást mutatják be.

A konferencia részletes programja itt érhető el.

Kérjük az érdeklődőket, hogy 2015. január 11-ig jelezzék részvételi szándékát a programleírásban megadott e-mail címek valamelyikén.


Gyászjelentés

nagyistván

Dr. Nagy István
református teológus, lelkipásztor és egyetemi tanár
(1946. június 29. - 2015. január 3.)

Temetés helye és időpontja:
Kecskeméti Református Egyházközség temploma
2015. január 11. vasárnap 13:00


Megemlékezés néhány búcsúzó szóban

 

{slider=Bővebben}

Az új esztendő harmadik estéjén a Hittudományi Kar teljes közösségét mély fájdalommal érte a hír, hogy Dr. Nagy István  vagy, ahogy mi kollégák és a hallgatók is szólíthattuk őt:  Pista (Bácsi) eltávozott.

Életének méltósággal viselt utolsó napjaiban is egészen közel engedett bennünket magához, láthattuk akaraterejét, küzdelmét, lelki tusáját. Fogyatkozó erejét nem rejtette el előlünk, így halálhíre sajnos nem ért váratlanul bennünket. Ugyanakkor mégis azt érezzük, nem vagyunk még egészen felkészülve arra, hogy elhordozzuk hiányát, hogy nem futunk már vele össze az épületben, nem lép be többé az osztályterembe, illetve nem hallhatjuk ezentúl ízes beszédét és szófordulatait előadásain vagy baráti beszélgetésekben. Hiányzik nekünk és hiánya fáj.

Dr. Nagy István kiváló teológus, született igehirdető és egyházáért a lehetetlennel is megküzdő, a terhektől meg nem riadó ember volt. Szenvedélyesen szerette, amit csinált és szenvedélyesen élvezte annak minden gyümölcsét. A rendszerváltás után a református iskolaügy megújításáért fáradhatatlanul dolgozott és nagy sikereket ért el. Főiskolai főigazgatóként, majd dékánként, időközben rektorként, végül professzorként állt a Károli Egyetem szolgálatára.

2003-tól életének utolsó napjaiig tanította a prédikálás mesterségét a leendő lelkipásztoroknak. Szűnni nem akaró munkabírása még a betegségének hónapjaiban sem engedte meg, hogy akár egyetlen óra is elmaradjon. Könyvei, cikkei és előadásai az igeszerű, logikusan építkező valamint gyülekezetszerű reformátori igehirdetés-eszmény irányába vezették az ifjúságot. Homiletikai-teológiai látása pedig szorosan illeszkedett a Gyakorlati Teológiai Tanszék nagy elődeinek – Ravasz László, Czeglédy Sándor, Bodonhelyi József, Boross Géza – sorába.

Az írásaiból és előadásaiból elsajátítható tudásanyagon saját élete volt a pecsét. Lelkipásztori éveiben szerzett tapasztalatai életszerűvé és gyakorlatiassá tették tanításait. Megközelíthető ember volt, egyenes és őszinte. Ajtaja mindig nyitva állt, bárki is érkezett hozzá éjjel vagy nappal. Nem csak oktatója, de mestere volt a rábízottaknak, akikkel együtt élt és lélegzett a teológia és a főiskola falain belül és kívül. Szerette az ifjúságot, az Istentől rendelt helyén volt közöttük.

2006. november 2-án elmondott kari exhortációs igehirdetése után az egyik meglehetősen kritikus tanítványa csak ennyit mondott róla: „Aki így tud prédikálni, az megérdemli, hogy minket tanítson.” Több ezer megírt és elmondott prédikáció fényében sem tekintette érdemnek, hogy életének utolsó tizenkét évét a homiletika oktatására kapta. Hálás volt Istennek ezért az ajándékért, és szavaiból sokszor kiérződött a felelősség terhe, hogy vajon elég jól csinálja-e.

Befejezésül hadd álljon itt az idézett prédikációból néhány gondolat!

Bizonyára volt ott a piacon sok gyöngy, de abból egyet vett észre. Egyre talált rá. Ez a megtalálás mindig ilyen konkrét. Olyan konkrét ez a megtalálás, hogy nem lehet elfelejteni, nem lehet mással összetéveszteni. Volt-e ilyenben részed? Sokakat zavar az üdvbizonyosság emlegetése, mert valamiféle gőgöt, nagyképűséget éreznek mögötte. Ne zavarjon! Nem rólunk szól ez, hanem az emberkereső Jézusról. Azért van bizonyosságom, mert többé nem enged el. Luther mondotta: Isten elkezdte velem a párbeszédet és nem is fogja abbahagyni. (…) Isten országa ott történik, ahol egy-egy embert megkeres, megtalál, megvásárol magának Krisztus. (…) Csak azok az emberek használhatóak az Isten ügyében, akikről ez elmondható. Tudod-e már, hogy a te legnagyobb értéked nem az, hogy ki vagy, milyen képességeid vannak, hanem az, hogy kié vagy!

{/slider}

Évszázadok imádságoskönyvei

A Dunamelléki Református Egyházkerület RÁDAY GYŰJTEMÉNYE tisztelettel meghívja Önt
2014. január 28-án, kedden 18 órára „Évszázadok imádságoskönyvei” című kiállításának megnyitójára.

A tárlatot megnyitja:
Dr. Békési Sándor (tanszékvezető, egyetemi docens, KRE HTK)

Közreműködik:
Dengyel Iván
színművész

Bress Bálint
a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója

A kiállítás megtekinthető 2014. február 28-ig.
1092 Budapest, Ráday u. 28.

Meghívó


Somodi Ildikó kiállítása

A Klebelsberg Kultúrkúria szervezésében 2014. január 15-én, 18 órától kerül sor Somodi Ildikó DLA textilművész, a Tanítóképző Főiskolai Kar docensének HORIZONT+ című kiállításának megnyitójára.

Helyszín: Klebelsberg Kultúrkúria, II. kerület, Templom u. 2-10.

A tárlat 2014. február 4-ig naponta 10-18 óra között látogatható.

A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak!


Boldog Új Évet!

A Károli Gáspár Református Egyetem vezetősége minden kedves hallgatójának, oktatójának, munkavállalójának és partnerének sikerekben gazdag, boldog új évet kíván a 2014-es év igéjével:

„Az Isten közelsége oly igen jó nékem.” (Zsolt. 73,28)


Az identitás és etika fogalma Szt. Ágostonnál

 A DÉLKELET–EURÓPA KUTATÓINTÉZET - BUDAPEST

DÉLKELET-EURÓPA
  SOUTH-EAST EUROPE
INTERNATIONAL RELATIONS QUARTERLY

és az
EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM Történeti Intézete


TISZTELETTEL MEGHÍVJA

AZ IDENTITÁS ÉS ETIKA FOGALMA
SZT. ÁGOSTONNÁL


című 9. DÉLKELET–EURÓPA tudományos tanácskozására

2013. február 20-án (szerdán) 17.00 órakor az

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM

Történeti Intézet Szekfű Gyula Könyvtárában

1088 Budapest, Múzeum krt. 6-8. Főépület I. em. 115

Nyitó gondolatok
Surányi Csaba (INTERNATIONAL RELATIONS QUARTERLY főszerkesztője)

Előadások

Kendeffy Gábor (Károli Gáspár Református Egyetem)
     Ágoston etikája – szisztematikus elmélet és praktikus dilemmák

Péter Mónika (Babes-Bolyai Tudományegyetem - Kolozsvár)
     A szubjektivitás konstitúciója Szent Ágostonnál

Török Csaba (Esztergomi Hittudományi Főiskola)
      Lehet-e szabad a predestinált ember?
     Opponens

Siklósi István (Eötvös Loránd Tudományegyetem)
     A személyfogalom Ágostonnál és Boethiusnál

                            *

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Kérjük regisztráljon, ha részt kíván venni tanácskozáson.
RSVP: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: http://www.southeast-europe.org/

További információk


Elhunyt Dr. Hegedűs Loránt

Dr. Hegedűs Loránt
református teológus és lelkipásztor, a Dunamelléki Egyházkerület püspöke
(1930. november 11. – 2013. január 26.)

Temetés:
február 16. szombat, 13:00 óra
Fiumei úti Sírkert (Bp. VIII., Fiumei út 16).

Részvétet nyilvánítani már 12:00 órától lehet a ravatalozóban

A Hittudományi Kar valamennyi tanára, hallgatója és dolgozója megdöbbenve vette tudomásul dr. Hegedűs Loránt püspök úr halálhírét. Az utóbbi években betegsége ismert volt, mégis mindnyájunkat reménységgel töltött el az az akaraterő és elhivatottság, amellyel testi gyengeségén fölülemelkedve, még előadásokat tartott e falakon belül lelkészhallgatóinknak éppúgy, mint falakon kívül a Kárpát-medencében élő gyülekezeteknek. Reá nézve is bebizonyosodott az Úristen szava: „Elég néked az én kegyelmem, mert az én erőm erőtlenség által végeztetik el” (2Kor 12, 9). Most utólag látjuk igazán azt, mennyire vele volt ez az erő, hiszen csak néhány hónappal ezelőtt, de befejezhette utolsó éveit oly nagy szenvedéllyel kitöltő, hatalmas, négykötetes Ady-monográfiáját.

Személyében nem csak a református egyház lángoló hitű és a közügyekben is felelősséget vállaló – cum Deo pro patria elkötelezett – pásztorától, hanem enciklopédikus igényű prédikátorától, egyik legjelentősebb teológusától és ugyanakkor egyetemének megalapítójától is búcsúzunk. Az elmúlt évtizedeknek a rendszerváltozással felkavarodó politikai hordaléka munkájának rendkívüliségét ez idáig még részben elfedte, de az idő múlásával s az indulatok leülepedésével egyre inkább ki fog tűnni Hegedűs Loránt művének jelentősége.

Lelkipásztorként az ige szolgálatával bizonyította azt, hogy a nemzet nemhogy nem idegen az Ábrahám hitének ígéret szerinti örökségével, a Krisztusban való új léttel, hanem éppen abban gyökerező identitás és különleges küldetés az ember javára, legyen az a gyülekezet vagy az egész állam tagja.

Prédikátorként az ige szolgálatával bizonyította azt, hogy a logosz, az Isten bölcsessége, mely Krisztusban testet öltött, nem ismeri a tabu témát, minden globális és partikuláris gondhoz van köze, prófétai módon mindent az Isten országának igazságával ütköztet, és a halál árnyékának völgyében az evangéliumot hirdeti.

A Károli Gáspár Református Egyetem megalapítójaként az ige szolgálatával bizonyította azt, hogy mind az egyetemes keresztyén, mind pedig a kálvini protestáns örökség kötelezettsége egyházi iskolákat és egyetemet létrehozni és fenntartani – alkalmas vagy alkalmatlan időkben egyaránt.

Tudós teológusként az ige szolgálatával bizonyította azt a Pál apostol általi apologetikai elvet, miszerint keresztyén gondolkodóként az igazán vitéz feladat „lerontani az okoskodásokat és minden magaslatot, amely Isten ismerete ellen emeltetett, és foglyul ejteni minden gondolatot, hogy engedelmeskedjék a Krisztusnak” (2Kor 10, 5).

Ennek jegyében létrejött munkásságából válogatva a legfontosabbakat mindenképp meg kell említenünk. Teológiai művei közül: Újkantiánus és értékteológia, 1996; Az Isten-kérdés szempontjai, 1998; Jézus és Európa, 1998; 1 Mózes huszonkettő, 2001; Az evangéliumok evangéliuma, 2009; Transzcendencia a XX. századi protestáns teológiában, 2011; Rodintől Krisztusig, 2010. Teológiai esztétikai művei: Nyitás a végtelenre, 2003; A költő-vátesz Ady I-IV. 2008-2013. Prédikációs kötetei: Isten kezében a történelem, 2000; Apokalipszis most és mindörökké, 2005.

Most gyászolunk, de a Hittudományi Kar mégis elmondhatja: a tanár úr, életének példájával és gondolataival mindig velünk lesz, s ha valaki magyar nyelvterületen teológiát kíván művelni, dr. Hegedűs Loránt életművét immár meg nem kerülheti.

           Soli Deo Gloria!


Meghívó
Meghívó könyvbemutatóra - Vallásfogalmak sokfélesége

MEGHÍVÓ KÖNYVBEMUTATÓRA

A Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának vezetősége és a
Szabadbölcsészet Tanszék szeretettel vár minden érdeklődőt

2013. január 30-án, 14 órára,

a KRE és a L'Harmattan Kiadó Károli Könyvek sorozatában megjelent

Vallásfogalmak Sokféleségecímű tanulmánykötet bemutatójára.

A kiadványt bemutatják:

Máté-Tóth András,
valláskutató,
tanszékvezető egyetemi tanár,
SZTE BTK, Vallástudományi Tanszék,

Vassányi Miklós,
filozófiatörténész, vallásfilozófus,
tudományos dékánhelyettes,
tanszékvezető egyetemi docens,
KRE BTK, Szabadbölcsészet Tanszék,

valamint
a szerzők és a szerkesztők.

A rendezvény helyszíne:
Károli Gáspár Református Egyetem, BTK (1088 Budapest, Reviczky utca 4.)
I. emeleti Díszterem

A kötet a bemutató alatt 20 százalék kedvezménnyel vásárolható meg.


Könyvbemutató

Károli Gáspár Református Egyetem
– L’HARMATTAN Kiadó
 
tisztelettel meghívja Önt
és a Szerkesztőség munkatársait
 
Tóth Sára
A képzelet másik oldala
Irodalom és vallás Northrop Frye életművében
c. könyvbemutatójára.
 
A kanadai tudós munkásságát
tárgyaló első magyar nyelvű monográfiát bemutatják:
 
Fabiny Tibor, egyetemi tanár,
a KRE BTK Anglisztika Intézetének vezetője
Visky András, docens, Babeş-Bolyai Egyetem
 
Házigazda:
Sepsi Enikő, a KRE BTK dékánja,
a sorozat szerkesztője
 
 
Időpont: 2013. január 15. kedd, 16 óra

Helyszín: Írók Könyvesboltja
(Budapest 1061, Andrássy út 45.)
 
A szervezők minden Érdeklődőt szeretettel várnak.


Conferentia Rerum Divinarum

Conferentia Rerum Divinarum

"Szeresd az Urat … teljes elmédből…” Mt 22, 37

KRE-HTK, 2013. február 1.

Program

MERCATOR-előadások

Néderlandisztika Tanszék
Mercator-est I. 
BAROKK ZENE
koncert


Időpont: február 15. 18.00 óra
Helyszín: KRE BTK Díszterem


Műsor:

Johann Joachim Quantz: G-dúr triószonáta
Georg Friedrich Händel: C-dúr szonáta
Louis Couperin: G-moll szvit (részletek)
Michel Corrette: D-moll szonáta
Marin Marais: E-moll szvit (részletek)
Georg Philipp Telemann: D-moll triószonáta

Közreműködnek:

Magdalena Jagusch (Németország) – barokk hegedű
Székely Fanni Erzsébetbarokk fuvola, furulya
Siményi Sárafurulya
Telek Évacsembaló *
Budai Dávidviola da gamba

* A Néderlandisztika Tanszéken álló csembaló
egy 1582-ben épült antwerpeni Moermans-hangszer másolata.

Willem Adriaansz ajándéka (Hága)
(Daróczi Anikó tulajdona)

Aki gyakorolni, muzsikálni akar a hangszeren,
jelentkezzen Balassa Eszternél a 311-es teremben.


A KRE Néderlandisztika Tanszéke szeretettel hív minden érdeklődőt
OROSZ ISTVÁN képzőművész, író
Közelítések című előadására
2012. február 29-én, 17 órai kezdettel a KRE (1088, Reviczky u. 4.) 304-es termébe.

Üres helyek a Bethlen Kollégiumban

2012. február 1-től újra lesznek szabad férőhelyek a Bethlen Gábor Kollégiumban! Minden jelentkezőt szeretettel várunk. Jelentkezni lehet személyesen H-P 8-12 óráig a Kollégium irodáján vagy e-mailben a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen.

Országos Kazinczy-verseny 2012

A 2011/2012-es tanévre az Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Kazinczy–díj Alapítványi Bizottság, az ELTE Fonetikai Tanszéke és a Károli Gáspár Református Egyetem Magyar Nyelvtudományi Tanszéke meghirdeti a Kazinczyról elnevezett Szép magyar beszéd versenyét.
A verseny helyszíne a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kara
(1088 Budapest, Reviczky u. 4.),

A verseny ideje 2012. március 30. 
A jelentkezés határideje: 2012. február 27.

 
MEGHÍVÓ

Bővebb információk:
Sólyom Réka

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
http://www.kre.hu/nyelveszet


Esti beszélgetés – kultúráról a Kossuth Rádióban

Esti beszélgetés – kultúráról a Kossuth Rádióban
Időpont: 2011. január 26. szerda 22:25-23:00

Kövesdy Zsuzsanna és Filippinyi Éva beszélget Prof. Dr. Balla Péter rektori feladatokkal mb. rektorhelyettes úrral, Dr. Sepsi Enikő dékán asszonnyal, valamint Dr. habil Kurucz György oktatási és nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettes úrral.

A beszélgetés két hétig letölthető lesz az adást követően az alábbi link alól: 
http://hangtar.radio.hu/kossuth#!#2011-01-26


BTK Nyílt napok


Csillagpont

  Kedves Barátunk!


Szeretnél részt venni egy pezsgő hangulatú és Krisztus-központú ifjúsági  találkozó szervezésében, lebonyolításában? Érzel magadban elhívást, hogy a Csillagpont négy napján, 8-15 fő vezetőjeként beszélgetéseket vezess a találkozó előadásairól? Akkor várjuk jelentkezésedet a kiscsoportvezetők közé!
Ebben a szolgálatban több felkészítő alkalom, és egy remek, elkötelezett csapat lesz a segítségedre.

Amit várhatsz tőlünk:

• önismeret, csapatmunka, vezetési kompetenciák fejlesztése
• ajánlott irodalom, szakemberek által összeállított képzési anyag
• mentorálási lehetőség kipróbált vezetőkkel
• szállás és étkezés biztosítása a képzések alkalmával
• a Csillagponton a regisztrációs díj elengedése
• tanúsítvány a képzés elvégéséről és a Csillagponton végzett szolgálatról
• új kapcsolatok, felejthetetlen élmények

A kiválasztó alkalmak időpontjai (választható):
• február 5. Budapest
• február 12. Debrecen

I. képzés választható időpontjai (egy alkalmon kell részt venni):
• március 25-26. Budapest
• április 8-9. Budapest

II. képzés (a Csillagpont előtt)
• július 17-18. Tata

Jelentkezni a jelentkezési lap kitöltésével lehet.
A határidőt 2011. január 24-ig meghosszabbítottuk!

Üdvözlettel,
A CSP csapat


Pályázati felhívás - Veled van tele a sajtó!


A projekt az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament kezdeményezésére és finanszírozásában valósul meg. Az itt közölt információk tartalmáért és felhasználásáért az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Külügyminisztérium nem felel.


Keressük a Fiatal Európa Szerkesztőség tagjait!
Mindig mindenről van véleményed?

 

Érdekelnek a hazai és nemzetközi politikai, közéleti fejlemények?

 

Szeretnéd kipróbálni magad újságíróként?

Bővebben...


Meghívó - a „Részvétel és demokrácia” című műhelykonferenciára

 

A műhelykonferenciát – az MSZT Politikai Viselkedés Szakosztálya,az MPTT Politikai Viselkedés Szakosztálya, valamint a Demokrácia Kutatások Magyarországi Központja (DKMK) rendezi

Helyszín:
Budapest Károli Gáspár Református Egyetem (1088; Reviczky utca 4.)
Díszterem (I. emelet 100-as terem)


Időpont: 2011. január. 26. 15 órától


A konferencia témaköre:
A „politikai részvétel és képviselet kutatása a demokrácia-kapacitás növelése érdekében" című, Norvég program, keretében a DKMK 2011 év elején tervezi megjelentetni két új kötetét, az utóbbi évek választásszociológiai tapasztalatainak összegzésére. A műhelykonferencián a kötet szerzői közül többen bemutatják a tanulmányuk legfontosabb eredményeit.


Program
15:00-15:30
Vécsei Pál (Nyugdíjas tudományos főmunkatárs – VÁTI)
A 2006 és 2010 közötti területi politikai szerkezetváltozás és a területi reálfolyamatok összefüggéseinek alakulása


15:30-16:00
Enyedi Zsolt (CEU)
A politikai képviselettel és a bal-jobb dimenzióval kapcsolatok attitűdök Magyarországon

16:00-16:30
Tardos Róbert (MTA-ELTE Kommunikációelméleti Kutatócsoport)
A szavazási motívumok egy új tipológiája

16:30-17:00
Beck László (Medián) – Bíró Nagy András (Corvinus) -. Róna Dániel (Corvinus, Ecostat)
Szabadesésben: Az MSZP 2006-2010 közötti népszerűségvesztésének politikai napirendi magyarázatai

17:00-17:30
Göncz Borbála (Corvinus) – Hegedűs István (Magyarországi Európa Társaság)
Oly távol vagy tőlem és mégis közel


Gyászhír - Elhunyt Lőrincz Lajos, az MTA rendes tagja

Tisztelt Egyetemi Polgárok!


Megrendülten tudatjuk, hogy Dr. Lőrincz Lajos akadémikus, 2000-2004-ig az Állam - és Jogtudomány Kar Dékánja, 2010. december 26. napján, életének 76. évében elhunyt.
A temetés időpontja: 2011. január 14 (péntek) 14 óra.
A helyszín a Fiumei úti sírkert tudós parcellája.


Emlékét örökre megőrizzük."

Gyászjelentés

 

MTA hírek


Video pályázat határideje módosult

KRE bemutatkozó video LEADÁSI HATÁRIDEJE MÓDosult

A Károli Gáspár Református Egyetem (továbbiakban KRE) videopályázatot hirdetett 2010. november 16-án Egyetemünk népszerűsítése céljából. A rövid bemutatkozó filmek leadási határidejét meghosszabbítottuk.

A pályázat benyújtásának módosított határideje: 2011. január 31. hétfő 24:00

A nyertes pályázó amellett, hogy az általa készített video képviseli Egyetemünket bruttó 80,000,- Ft, azaz nyolcvanezer forint pénzjutalomban is részesül.

További részletek:

Pályázati kiírás

Pályázati adatlap


Támogassa Egyetemünk munkáját SzJA 1%-ának felajánlásával!

 

 

 Támogassa Egyetemünk munkáját SzJA 1%-ának felajánlásával!
A Károli Gáspár Református Egyetem a jogszabályok értelmében jogosult a
Magyarországon adózók jövedelemadójának 1%-ának elfogadására.

Amennyiben elkötelezettséget érez a protestáns szellemiség értékeinek
megőrzése és közvetítése iránt, kérjük, segítse intézményünk működését
személyi jövedelemadója 1 %-ának felajánlásával.

Felhívjuk szíves figyelmét arra, hogy külön-külön, 1-1% felajánlásával támogathatja a
Magyarországi Református Egyházat, valamint a Károli Gáspár Református Egyetemet.

Rendelkezzen adójának 1%-áról a Károli Gáspár Református Egyetem javára!

Adószámunk: 18060676-2-43

Megköszönve eddigi és jövendőbeli szíves támogatásukat,

 

Dr. Kovács Zsolt Csaba                                                       Prof. Dr. Balla Péter
gazdasági igazgató                                               rektori teendőkkel megbízott rektorhelyettes

 

Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

Sport a Károlin

Sport a Károlin