Képes beszámoló Pilinszky János színházi és filmes víziója ma című konferenciáról

Pilinszky János születésének 100., halálának 40. évfordulója alkalmából 2021. november 26-27-én Pilinszky 100/40 – Pilinszky János színházi és filmes víziója ma címmel szervezett tudományos konferenciát és alkalmazott művészeti eseményeket a Károli Gáspár Református Egyetem, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem, a Csokonai Színház és a Nemzeti Színház a Károlyi-Csekonics Palotában.

A november 26-án megrendezésre került tudományos konferenciát Dr. habil. Horváth Géza dékán úr nyitotta meg, a társszervező intézmények képviselőin kívül az egybegyűlteket Pilinszky János unokahúga, Mátyás Jakabné Kovács Erika és a költő unokaöccse, Kovács Péter is köszöntötték. A nap folyamán a téma neves szakértői tartottak előadásokat, illetve vettek részt a kerekasztal-beszélgetésen, az ezek alapján készült tanulmányokból 2022-ben kötetet terveznek megjelentetni a szervezők.

A konferenciát követően az „Egyenes labirintus” c. versszínházi előadásra került sor Tallián Mariann és Lázár Balázs színművészek, valamint Szokolay Dongó Balázs Prima-díjas zenész előadásában. A napot a Mire ihlet téged Pilinszky? elnevezésű hallgatói pályázat eredményhirdetése zárta, amelyen a beérkezett pályaművek elbírálói, Bethlenfalvy Ádám és Pacskovszki József valamennyi alkotónak egy-egy Károli Könyvek-ajándékcsomagot adtak át. Pacskovszki József kiemelte: különösen jó érzés volt látni, hogy az alkotásokon keresztül a hallgatók a tér-idő korlátokat áthidalva „megfoghatták Pilinszky kezét”.

November 27-én két különleges előadást is megtekinthettek a Károlyi-Csekonics Palotába ellátogató érdeklődők: az Urbi et orbi alapján készülő összművészeti beszédoratóriumot Dóczy Péter rendezésében, illetve a Beszélgetések Sheryl Suttonnal. Egy párbeszéd regénye olvasásperformanszot Kiss Flóra, Vecsei H. Miklós előadásában és Visky András rendezésében.

A két program között a Benda Kálmán Bölcsészet- és Társadalomtudományi Szakkollégium vezetősége és hallgatói koszorúzást tartottak a Horánszky u. 27-es szám alatti Pilinszky-emléktáblánál. A programok a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásának köszönhetően valósulhattak meg, a projekt vezetője: Prof. Dr. Sepsi Enikő.

A tudományos konferenciáról és művészeti eseményekről készült teljes képgaléria itt tekinthető meg.

Következő események


Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Sport a Károlin

Sport a Károlin