A Károli idén is a legnépszerűbb egyetemek egyike

Hankó Balázs kulturális és innovációs miniszter a 2024. évi általános felsőoktatási felvételi eredmények kapcsán elmondta, hogy idén 90 334 jelentkezőt vettek fel valamelyik egyetemre vagy főiskolára. Kiemelte, hogy minden második felvett hallgató olyan területre nyert felvételt, amely kiszolgálja a magyar gazdaság igényeit. A miniszter hozzátette azt is, hogy a felvételi megújításának köszönhetően nagyobb lett az intézményi autonómia a felsőoktatásban. Ezt jelzi többek közt az is, hogy az egyetemek saját maguk dönthettek arról, hogy a felvételi eljárásban mire adnak plusz pontot.

Továbbra is töretlen népszerűségnek örvend a felvételizők körében a Károli Gáspár Református Egyetem! A 2024. évi általános felsőoktatási felvételi eljárást tekintve az intézmény a tavalyi évhez hasonlóan kimagasló eredményt ért el. Magyarország 7. legnépszerűbb felsőoktatási intézménye idén is vonzó választás lett a továbbtanulás előtt állók számára: a 2024. évi felvételi eljárásban ugyanis a Károli világi képzéseire összesen 20.864 jelentkezés érkezett, ebből 4.584 első helyes jelentkezés.  Az előző évi (2023A) eljáráshoz képest 1.651-gyel, azaz 8,59%-kal nőtt az összes jelentkezők száma, míg az első helyes jelentkezések száma 156 fővel, vagyis 3,53%-kal emelkedett.

Egyetemünk a 2024/2025. tanévre két új képzést is meghirdetett: a rekreáció és életmód alapképzési szakot és a keleti nyelvek és kultúrák alapképzési szak koreai szakirányát nagy érdeklődés fogadta a felvételizők körében, a jelentkezési adatok alapján is hiánypótló képzéseknek bizonyultak.

A felvételt nyert diákok ősztől egy családias és sportos egyetemen kezdhetik meg tanulmányaikat, melynek sikerességéhez az intézmény minden támogatást megad. Magas színvonalú tehetséggondozó rendszere a tanulmányi előmenetel elősegítését teszi lehetővé, kiemelt ösztöndíjprogramja és a kollégiumi férőhelyek biztosítása pedig anyagi támogatást nyújt. A szellemi fejlődésen túl a Károli Sportegyesület és az egyetemi sportolási lehetőségek folyamatos bővítése számtalan lehetőséget kínál a hallgatók fizikai egészségének megőrzéséhez is.

A 2024. évi általános felvételi eljárásban a többletpontok rendszerét felváltotta az intézményi pontok rendszere. Ennek tükrében a Károli Gáspár Református Egyetem egyházi felsőoktatási intézményként támogatta a református háttérrel rendelkező jelentkezőket, de a tanulmányi- és sporteredményeket is kiemelten elismerte. Az intézményi pontok tekintetében a Károli Junior Akadémia elvégzésével maximális pontszámot szerezhettek a felvételizők. Az akadémia egyedülálló módon segítette a diákokat a jövőjüket meghatározó döntés meghozatalában, a képzésprogram a résztvevők visszajelzései alapján is hiánypótló. A Károli Junior Akadémia választható kurzusainak listája idén a sport és rekreációs alapismereti képzéssel bővült.

A 2024. július 24-én közzétett ponthatárok alapján az egyetem világi képzéseire összesen 3.134 fő nyert felvételt, ebből állami ösztöndíjas képzésen 2.341 fő, míg önköltséges képzésen 793 fő kezdheti meg tanulmányait 2024. szeptembertől. A hitéleti képzések tekintetében 2024 augusztusában lesznek végleges felvételi eredmények.

A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karára 419 fő, Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karára 1.589 fő, Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és Szociális Karára 657 fő, míg a Pedagógiai Karára 469 fő nyert felvételt.

Az Állam- és Jogtudományi Kar nappali munkarendű jogász képzésére idén nőtt a felvettek száma, állami ösztöndíjas képzésre 436 ponttal lehetett bekerülni. A Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar fennállása alatti legjobb eredményét érte el a felvett jelentkezők 3,99%-os összlétszám-növekedésével. Az anglisztika alapképzési szak, a pszichológia alapképzési szak és a keleti nyelvek és kultúrák alapképzési szak továbbra is a kar legkeresettebb képzései közé tartoznak, utóbbi 2024 szeptemberétől a japán és kínai szakirány mellett koreai szakiránnyal is elindul.

A Gazdaságtudományi, Egészségtudományi és Szociális Kar tavaly óta új képzési helyszínen folytatja széles körű oktatási tevékenységét, az intézmény legfiatalabb kara a tavalyi évhez hasonlóan ismét növelni tudta felvett hallgatói számát. Az ápolás és betegellátás, a szociális munka és szociálpedagógia alapképzési szakokra nőtt a felvettek létszáma, a tudományterületek tekintetében országos szinten listavezetőnek számító gazdaságtudományi képzési területhez tartozó képzések a Károli Gáspár Református Egyetemen is kiemelt népszerűségnek örvendtek: a nappali munkarendű, állami ösztöndíjas alapképzéseken több mint 40%-kal nőtt a felvettek létszáma. A Nagykőrösön, Budapesten és Kecskeméten is oktatási tevékenységet folytató Pedagógiai Kar a csecsemő- és kisgyermeknevelő, az óvodapedagógus és tanító alapképzési szakok egyik kiemelt képzőintézményének számít 2024-ben is.

Az elmúlt évek sikeres közösségteremtő intézkedései mellett az intézmény infrastrukturális fejlesztése is prioritás, melynek egyik legjelentősebb mérföldköve a Károli Gáspár Református Egyetem új, ferencvárosi kampuszának nemrégiben kihirdetett nyertes pályázata. A hagyományosan református városrészben, Ferencváros Ráday utca és Üllői út közé eső negyedében tervezett új oktatási egység az Állam- és Jogtudományi Karnak, valamint a Pszichológiai Intézetnek ad majd otthont.

 

Napi biztatás

Napi jegyzet a Kossuth-on

Egyesített Bibliaolvasó

Nyelvvizsgaközpont

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

Sport a Károlin

Sport a Károlin