Intézet: Társadalom- és Kommunikációtudományi Intézet

Vezető: Sztárayné Dr. Kézdy Éva

Létrejötte: 2019. szeptember

 

Tagjai:

Kutatási tevékenység, profil rövid leírása: 

 Témaszám: 20651B800

Az „Aktív apák” c. kutatási projekt célja, hogy kvalitatív, mélyinterjús módszerrel egy feltáró kutatást végezzen azon édesapák körében, akik több-kevesebb időre vállalják, hogy ők maradnak otthon a gyermekükkel. A nemzetközi és hazai szakirodalomban ez egy viszonylag feltáratlan terület, ugyanis a munka- és a magánélet összehangolásával, a kisgyerekes szülők helyzetével, munkaerőpiacra történő visszatérésével foglalkozó kutatások elsősorban az édesanyákra koncentrálnak. Az édesapákat is széleskörben megillető családtámogatási lehetőségek ellenére a statisztikai adatok alapján arra következtetünk, hogy a gyermeknevelés és gyermekgondozás feladatai a magyar társadalomban az értékek és a gyakorlat alapján továbbra is a nőkre hárulnak. Kutatásunkban arra vagyunk kíváncsiak, hogy vajon milyen nehézségekkel, előítéletekkel, problémákkal és sikerekkel találkoznak az „aktív apák”? Hogyan, milyen motivációk mentén hozták meg döntésüket és ez hogyan alakította át önértékelésüket és a családi viszonyokat, valamint a családban betöltött szerepeket?

A kutatócsoport keretében eddig megjelent közös publikációk: 

1.  Sztárayné Kézdy ÉvaDrjenovszky ZsófiaDupcsik Csaba

 
2. Sztárayné Kézdy Éva, Drjenovszky Zsófia és Dupcsik Csaba: Miért (nem) megy az apa gyesre? Studia Caroliensia - megjelenés alatt (Terjedelme: 25 000 leütés)

3. Sztárayné Kézdy Éva, Drjenovszky Zsófia és Dupcsik Csaba:  - Hungarian Stay-at-Home Fathers: A New Alternative for Mitigation of Parents’ Work-life Conflict? Social Inclusion - absztrakt elfogadva, cikk feltöltve (2020.02.29.), visszajelzések alapján javítások elvégezve (2020.03.15.) (Terjedelme: 6 000 szó)

 

A kutatócsoport keretében eddig megjelent egyéni publikációk: 

 

Következő események


Összes esemény

Nyelvvizsgaközpont

Sport a Károlin

Sport a Károlin

Napi biztatás

 

Youtube